Volkskrant 21 juni 2023: Weg met de pilotitis.

Madelon Sinnige 26-07-2023
68 keer bekeken 0 reacties

Kansrijke initiatieven zoals het aanbieden van IPS trajecten - werk als onderdeel van de behandeling - verdienen een lange adem en duurzame financiering..

Ruth Peetoom doet in de Volkskrant een oproep om te stoppen met het tijdelijk financieren van wat bewezen werkt voor mensen. Als voorbeeld noemt zij de samenwerking in #hoofdzaakwerk en #IPS.

“Al ruim tien jaar wordt er gewerkt aan IPS-trajecten, ‘Individuele Plaatsing en Steun’, om mensen met een ernstige psychiatrische aandoening aan een baan te helpen. Dat doet de ggz samen met het UWV en de gemeenten. Al die tijd is het een kwestie geweest van regels oprekken, tijdelijkheid uitsmeren – allemaal omdat het niet in het systeem paste.

Terwijl de resultaten indrukwekkend zijn: 45 procent van de mensen met psychische aandoeningen die werk heeft, heeft dat dankzij IPS, en 75 procent daarvan is na twee jaar nog steeds betaald aan het werk. Werk is een gezondmaker, een medicijn. Het biedt structuur, inkomen en geeft vaak zin en waardering. Werk en bestaanszekerheid zijn belangrijke condities voor een stabiele gezondheid.”

Afbeeldingen

Cookie-instellingen