De boodschap was: kom in beweging, ga de deur uit, kijk wat je kunt doen in de wijk. Daarvoor moest ook het eigen ondersteuningsaanbod worden aangepast. De neiging van oudsher was om eigen activiteiten voor cliënten en bewoners te organiseren: een wandelgroep, een kookgroep, een cursus mindfulness. Nu kijkt men vooral op welke bestaande activiteiten in de wijk je kunt aansluiten.
Het ene team ging veel voortvarender aan de slag met Stap in de Wijk dan het andere. Het succes hing ook af van de populatie cliënten op een locatie. Een succesvol voorbeeld is Zwolle waar al lang een zelfregiecentrum bestaat. RIBW en zelfregiecentrum zijn met elkaar in gesprek gegaan en van beide kanten is ingezet om drempels voor deelname aan activiteiten in het zelfregiecentrum te verlagen.
Stap in de Wijk is een langdurige beweging die continu aandacht nodig heeft. De verandering moet bij hulpverleners én cliënten tussen de oren komen. Dat vraagt om een andere mindset, gedeelde waarden en blijven leren. In dit proces speelt Hogeschool Windesheim een belangrijke rol.
Windesheim heeft achttien teams van de RIBW begeleid en samen met hen de Stappenverteller ontwikkeld: een instrument om te blijven reflecteren en te leren. Het is een cyclisch proces met vijf stappen:
- De etalage. wat doen we goed?
- Doelen formuleren: wat willen we versterken of leren?
- Uitwisseling met een ander team om elkaar te versterken en van elkaar te leren.
- Terug naar je eigen team: aan de slag om zaken beter of bewuster te doen.
- Verbeteringen evalueren.
De Stappenverteller is gebaseerd op een aantal waarden. Een van die waarden is bijvoorbeeld: ‘Je thuis voelen op de plek waar je woont.’ Als team kijk je: hebben we daar genoeg oog voor en wat hebben we nodig om die waarde te realiseren. Ook cliënten en samenwerkingspartners zijn bij deze leercyclus betrokken. Cliënten worden uitgedaagd om zelf regie te pakken: wat vind ik belangrijk, wat heb ik nodig?
Naar externe partners toe helpt de stappenverteller om duidelijk te maken waar je als team voor staat en wat je nodig hebt. De RIBW Overijssel ontwikkelt zich als een organisatie die ook meer algemene diensten aanbiedt, waar alle mensen in de wijk gebruik van kunnen maken: een inloopcentrum, herstelcursussen, doe-meegroepen (een soort buurtcirkels).