Voor de individuele ondersteuning is de samenwerkwijze ontwikkeld. Elk gesprek begint met een bezoek bij mensen thuis. Naasten worden altijd betrokken. Het is een open gesprek aan de hand van kernvragen als: wat wil ik? Wat kan ik? Wat heb ik nodig? Er wordt nadrukkelijk gekeken naar de rol van het eigen netwerk. Uit het gesprek volgt een plan van de burger waar iedereen mee aan de slag gaat.
Elke organisatie, of het nu een woningcorporatie, welzijns of zorgorganisatie of wijkteam is, voert op deze manier het eerste gesprek en betrekt zonodig daarna alle partners die nodig zijn om de burger duurzaam te helpen.
Denk groot en begin klein is het motto van proeftuin Ruwaard geweest. En gaan leren door te doen. Vanuit één casus is men gestart met intrinsiek gemotiveerde mensen die deze manier van werken willen toepassen in de praktijk. Het succes in de Ruwaard is mede te danken aan het vertrouwen dat de partijen hebben opgebouwd op het bestuurlijke, management en uitvoerend niveau, de lange adem en aandacht die bestuurders hieraan geven.
Voor de introductie van het verkennend gesprek in de regio wil GGZ Oost-Brabant voortbouwen op de praktijk in Ruwaard. Het is belangrijk dat partners in andere wijken en dorpen ook eigenaarschap gaan voelen. Daarom worden zij uitgenodigd om zelf met ideeën te komen.
Lees ook 7 leidende principes voor samenwerken tussen wonen, welzijn en zorgpartners