In Amsterdam regelt de centrale stad voorzieningen als beschermd wonen en maatschappelijke opvang; de stadsdelen zijn verantwoordelijk voor de sociale basis.
Belangrijke algemene voorzieningen op buurtniveau zijn:
- het Huis van de Buurt. Hier zijn op sommige momenten in de week ervarings-werkplaatsen (of herstelwerkplaatsen) die specifiek toegankelijk zijn voor mensen uit de ggz.
- de buurtteams waar iedereen terecht ksn met vragen; de buurtteammedewerkers kijken dan of zij zelf kunnen helpen of dat specialistische hulp nodig is.
- Daarnaast zijn er maatjesprojecten voor mensen met lichte of zware problematiek die zonder indicatie toegankelijk zijn.
Het is niet eenduidig te zeggen of mensen uit de ggz zich welkom voelen in een Huis van de Wijk en bij een buurtteam; soms wel en soms niet. Er is in ieder geval extra inspanning nodig om plekken welkom te maken en medewerkers toe te rusten. Vanaf 2014-2015 is hiervoor het project ‘W in de Wijk’, een samenwerking tussen zorg en welzijn, ervaringsdeskundigen en gemeenten. In dit project zijn welzijns- of ggz-coaches aanwezig die vrijwilligers trainen, coachingsgesprekken voeren en betaalde medewerkers ondersteunen om met ggz-cliënten om te gaan.
In de themagroep van 11 januari 2024 wordt vanuit de ingebrachte en andere ervaringen ingegaan op de volgende vragen:
- Omgaan met verschillende groepen binnen één voorziening
- Kiezen voor specialistische voorzieningen of algemene?
- Oplossingen bij spanningen rond een persoon
- Wat kan een gemeente doen om voorzieningen succesvol te maken?
Opbrengsten van dit gesprek vind je in het overzichtsartikel 'laagdrempelige steunpunten als springplank naar meer Volwaardig burgerschap, onder documenten bij deze themagroep.
Zie de website van W in de wijk voor meer informatie https://w-indewijk.nl/zuid/