Van stad naar plattelandsgemeenten
“Vanuit onze kleine gemeenten was er echt behoefte aan een eigen locatie. Het past ook in de beweging naar beschermd thuis. Je wil mensen die uit een zorgtraject komen dichtbij huis een mogelijkheid bieden om hun leven weer vorm te geven. In onze gemeenten worden heel veel vragen informeel opgepakt, er is veel cohesie en noaberschap. Maar op psychische kwetsbaarheid rust nog wel een taboe. Daar delen mensen niet zo makkelijk ervaringen over.”
Korak heeft een herstelacademie in Apeldoorn. Daarnaast geeft Korak regelmatig trainingen en workshops in regiogemeenten. In november 2023 is een eigen nieuwe locatie in Heerde geopend, die ook bedoeld is voor inwoners van Epe en Hattem. Er was vraag naar vanuit de regiogemeenten, POH’s en zorgaanbieders. Ook bezoekers van Korak die niet uit Apeldoorn komen hadden graag een locatie dichter in de buurt. De locatie in Heerde start drie dagen in de week. “Andere regiogemeenten hebben ook belangstelling, maar we nemen de tijd. We zijn afhankelijk van vrijwilligers. Die willen we eerst werven en goed inwerken, zodat ze ook echt vanuit onze missie en visie werken. Dus we willen eerst Heerde goed neerzetten, voordat we weer verder kijken.”
Kleine gemeenten en plattelandsgebieden vragen om eigen oplossingen. Het is goed om stil te staan hoe je in afgelegen gebieden mensen wil bereiken. Een goede vervoersvoorziening kan helpen. Maar ook: outreachend werken, bijvoorbeeld met een touringcar door de regio.
“Satellieten, waar je een paar keer per jaar komt om een training of workshop te organiseren, werken maar beperkt. Dan krijg je een identiteit als trainingsbureau. Je moet echt een community opbouwen. Dan kan er veiligheid en vertrouwen ontstaan.” Driesje Verdonck van Korak: