Op donderdag 3 april vond het commissiedebat zzp (SZW) plaats. Kamerleden spraken met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Hijum en staatssecretaris van Financiën Van Oostenbruggen. Een groot deel van het debat stond opnieuw in het licht van de handhaving op de wet Dba, die ook voor de zorgsector grote gevolgen heeft voor de inzet van flexibele krachten. Het debat ging niet enkel over de zorgsector, maar over de gehele arbeidsmarkt.
U kunt het volledige debat hier terugkijken. Het tweeminutendebat vond later plaats.
Brancheorganisaties Zorg zijn bezorgd
De Brancheorganisaties Zorg (BoZ: ActiZ, de Nederlandse ggz, VGN, NVZ en NFU) schreven een gezamenlijke brief met inbreng. Daarin vragen ze opnieuw om snelle verduidelijkende wetgeving over hoe de flexibele schil in de zorg correct ingericht moet worden (Vbar). Ook vragen ze Kamerleden en het kabinet om bij financiers aan te dringen op een oplossing voor de meerkosten die nu worden gemaakt aan dure detacherings- en uitzendconstructies.
Zorg veel besproken
In het debat is breed gesproken over de wens om snel duidelijkheid te geven aan zzp’ers én hun opdrachtgevers, waaronder zorginstellingen. De inzet van zzp’ers in de zorg kwam meerdere keren ter sprake. Het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar), een voorstel voor een verduidelijking van de arbeidsrelatie, moet volgens de minister nog voor de zomer naar de Kamer worden gestuurd. Kamerleden, waaronder van VVD, SGP en NSC, riepen het kabinet op om vaart te maken, omdat het gebrek aan duidelijkheid leidt tot onrust en terughoudendheid bij organisaties om nog met zzp’ers te werken. Dit raakt ook de ggz, waar de inzet van zelfstandigen vaak nodig is voor flexibiliteit bij piek, ziek of unieke situaties. Om de continuïteit van zorg te borgen is flexibiliteit soms onmisbaar.
Initiatiefwet: ‘zelfstandigenwet’ VVD, D66, CDA en SGP
Een belangrijke rol in het debat speelde de introductie van een initiatiefwetsvoorstel van VVD, CDA, D66 en SGP: de Zelfstandigenwet. Deze wet wil zelfstandigheid en ondernemerschap mogelijk maken, maar tegelijkertijd zorgen voor bescherming van werkenden en een gelijk speelveld. De initiatiefnemers stellen dat hun voorstel breder is dan de Vbar en meer houvast biedt. Ze benadrukken dat echte zelfstandigen kunnen blijven werken zoals zij dat willen, terwijl schijnzelfstandigheid wordt aangepakt. De wet is momenteel in pre-consultatie, zodat organisaties en werkenden hun input kunnen geven. De minister sprak zijn waardering uit voor het voorstel, maar stelde ook vragen bij de snelheid en uitvoerbaarheid ten opzichte van de Vbar.
Meerkosten zorg niet aan de orde
Het onderwerp van meerkosten voor zorgorganisaties door het gebruik van detacheringsconstructies is in dit debat niet aan de orde gekomen. Aangezien dit voor veel ggz-instellingen en andere BoZ-partijen een urgent punt is, ligt het voor de hand dat we dit onderwerp in een toekomstig debat over arbeidsmarktbeleid of zorgfinanciering opnieuw op de agenda willen zetten.
Communicatie
Tot slot erkenden zowel Kamerleden als bewindspersonen het belang van goede communicatie richting het veld: wat mag wel en wat mag niet? De minister zegde toe dat die duidelijkheid prioriteit heeft. De Belastingdienst zal de handhaving gefaseerd en met oog voor de praktijk invoeren. De Nederlandse ggz blijft hierop alert, om te zorgen dat instellingen in de sector werkbaar kunnen blijven omgaan met zzp’ers.
Vervolg en toezeggingen
Kamerlid Aartsen (VVD) heeft een tweeminutendebat aangevraagd. Daar kwamen diverse moties aan de orde, waaronder die van Flach (SGP) over het monitoren van plekken in ze zorg waar nu problemen zijn ontstaan. Over de moties wordt op dinsdag 27 mei gestemd.
Ook is toegezegd dat de Tweede Kamer nader wordt geïnformeerd over onder welke omstandigheden PGB-houders zzp’ers wel of niet kunnen inzetten.
Blijf van het vervolg op de hoogte op deze politieke community.