Dat blijkt uit een studie door Kelly Fleetwood e.a. waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het openaccessblad PLoS Medicine.
Volwassenen met een voorgeschiedenis van depressie ontwikkelen ongeveer 30 procent sneller langdurige lichamelijke aandoeningen op middelbare en oudere leeftijd dan mensen zonder depressie. Dat blijkt uit een studie door Kelly Fleetwood e.a. waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het openaccessblad PLoS Medicine.
Dat mensen met depressie in de loop der tijd fysieke klachten en aandoeningen kunnen ontwikkelen is genoegzaam bekend, maar de meeste studies concentreren zich daarbij op een handvol ziekten, waaronder diabetes en artritis. Fleetwood e.a. daarentegen keken naar maar liefst 69 aandoeningen.
Aan het onderzoek deden ruim 172 duizend participanten mee, in leeftijd variërend van 40-71 jaar, bij wie tussen 2006 en 2010 een nulmeting werd gedaan. De onderzoekers volgden hen gemiddeld bijna zeven jaar. Aanvankelijk hadden personen met een depressie gemiddeld drie fysieke aandoeningen, vergeleken met gemiddeld twee bij individuen zonder depressie. Gedurende de onderzoeksperiode ontwikkelden volwassenen met een voorgeschiedenis van depressie gemiddeld 0,2 extra fysieke aandoeningen per jaar, terwijl degenen zonder depressie er 0,16 opliepen. De meestvoorkomende nieuwe aandoeningen waren artrose, hypertensie en gastro-oesofageale refluxziekte.
Fleetwood e.a bepleiten een ‘geïntegreerde aanpak’ voor mensen die zowel aan een depressie lijden als met langdurige lichamelijke gezondheidsproblemen te maken hebben.