Ben jij geneeskundestudent, Anios/basisarts, Aios-verslavingsgeneeskunde, Aios-ander vakgebied of arts met ander vakgebied? Help onze collega's van de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde (VVGN) dan door het invullen van een enquête over de opleiding tot verslavingsarts.
Beste collega,
Graag verzoeken wij je een korte enquête in te vullen over de opleiding tot verslavingsarts. Dat duurt maximaal 5 minuten.
Let op: alleen met de informatie in deze mail kun je de enquête goed invullen
De invulling van de opleiding tot verslavingsarts wordt momenteel herzien, om te kunnen voldoen aan de behoeften vanuit het zorgveld waarin de verslavingsarts KNMG opereert. Met jouw input krijgen we inzicht in die behoeften, en kunnen we de opleiding optimaal vormgeven.
De opleiding tot verslavingsarts wordt sinds 2007 aangeboden in Nederland en bestaat nu uit een tweejarig curriculum, waarin de basis en de verdieping van de verslavingsgeneeskunde worden onderwezen. De aios-verslavingsgeneeskunde is tijdens de opleiding klinisch en ambulant werkzaam in de verslavingszorg. De afgestudeerde verslavingsarts komt vervolgens als regiebehandelaar in een werkveld terecht waarin wordt samengewerkt met collega’s uit de ziekenhuizen, psychiatrie en het sociaal domein, in de rol van specialist op het gebied van verslaving.
De verslavingsgeneeskunde levert met ca. 200 artsen de grootste medische beroepsgroep voor de verslavingszorg. Zowel de oorzaken, gevolgen als in stand houdende factoren van een verslaving liggen op somatisch, psychologisch/psychiatrisch en/of sociaal vlak. De verslavingsarts KNMG is in al deze aspecten opgeleid en voert daarom regie over de behandeling en diagnostiek van de complexe problematiek van verslavingen. De wachtlijsten zijn lang, en de verslavingsarts KNMG ontdekt pas na het afronden van de opleiding – in de praktijk dus – hoe er in aanpalende zorgdisciplines wordt gewerkt. Veel van hun (potentiële) patiënten worden gezien in de psychiatrie, maar ook aan de neurologie, MDL en huisartsenzorg en pas later (of soms zelfs helemaal niet) in de verslavingszorg.
De opleiding wil een extra jaar toevoegen aan het Landelijk Opleidingsplan. In dat jaar loopt de aios stage in de psychiatrie (zes maanden, verplicht) en bij andere relevante disciplines (twee keer drie maanden). Met deze voorgenomen uitbreiding naar een driejarig curriculum kunnen toekomstige verslavingsartsen de complexiteit van verslaving – in de huidige zorgcontext – beter aan. De financiering van deze uitbreiding ligt ter besluitvorming voor aan de minister van VWS.
Met jouw antwoorden op de volgende vragen, lukt het de VVGN beter om de opleiding aan te passen aan de realiteit waarin verslavingsartsen vandaag de dag werkzaam zijn.
Hartelijk dank alvast!
|