Sinds 2021 is online gokken in Nederland legaal. Het goklandschap is sindsdien sterk veranderd en er zijn veel meer online casino’s bijgekomen. De kennis over gokken en de schade als gevolg van gokken is in Nederland nog onvolledig. “Terwijl deze kennis wel hard nodig is”, aldus Tony van Rooij (hoofdonderzoeker Gokken bij het Trimbos-instituut). “Ook is er behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde en duurzame oplossingen om maatschappelijke, sociale en persoonlijke schade door gokken te voorkomen of verminderen.” Het Expertisecentrum Gokken gaat hieraan werken.
Wat doet het Expertisecentrum Gokken?
Het Expertisecentrum Gokken onderzoekt gokken en de impact van gokken op individuele mensen en de samenleving. We bundelen kennis en doen zelf onderzoek. We verspreiden de kennis actief onder beleidsmakers en (zorg)professionals en stellen de kennis openbaar beschikbaar op de website van het Expertisecentrum Gokken. Daarnaast brengen we iedereen die werkt aan preventie en zorg van gokproblemen met elkaar in contact.
We werken hierbij vanuit een breed volksgezondheid (public health) perspectief: het uiteindelijke doel is het voorkomen en beter kunnen behandelen van gokproblemen. Hierbij gaat het om gokgerelateerde problemen bij individuele mensen, maar ook bij naasten en de rest van de samenleving.
Voor wie is het Expertisecentrum Gokken?
Beleidsmakers, onderzoekers en (zorg)professionals die werken met mensen die gokken kunnen bij het expertisecentrum terecht voor wetenschappelijke kennis. Zo kunnen zij onderbouwde keuzes maken en daarmee gokschade voorkomen en beter behandelen. Heb je als professional suggesties, vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via ons contactformulier.
Het centrum is niet voor het algemene publiek of voor mensen met zorgen over hun eigen gokgedrag. Hiervoor is Loket Kansspel beschikbaar.
Waarom is het Expertisecentrum Gokken zo belangrijk?
Sinds de opening van de gokmarkt is het aantal online kansspelbedrijven gestegen tot ongeveer 30. De legale markt is hiermee aantoonbaar fors gegroeid terwijl er onduidelijkheid is over de effectiviteit van beschermingsmaatregelen en daarmee ook het aantal gokkers dat mogelijk in de problemen komt.
“Schade door gokken is niet simpel op te lossen. Maar er is wel veel te bereiken. Een stevig preventiebeleid en goed onderzoek kunnen ons helpen om te sturen op basis van cijfers en onderbouwing. Dat is van groot belang in een sector waar de meningen soms sterk uiteenlopen. – Anouk Tuijnman, onderzoeker en coördinator Digitale media en Gokken
Eerste Nederlandse onderzoeken laten zien dat ook het gokgedrag in Nederland toeneemt. Een deel daarvan ervaart problemen door het gokken. En hoewel (online) gokken verboden is voor minderjaren, gokt 1 op de 15 middelbare scholieren weleens online. Daarnaast maken ook jongvolwassenen gebruik van online gokwebsites. Juist zij lopen een hoger risico om problemen te ontwikkelen en zouden daarom extra beschermd moeten worden. In Nederland is er nog maar beperkte kennis over gokken en gokschade. Zonder deze kennis is het moeilijk om een stevig beleid en onderbouwde preventie op te zetten en problemen te voorkomen of bestrijden. Het expertisecentrum gaat hier aan bouwen.
Wie zitten er achter het expertisecentrum Gokken? Het expertisecentrum is opgericht door en onderdeel van het Trimbos-instituut en gesubsidieerd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Binnen het expertisecentrum werken diverse partijen met elkaar samen. Zoals onderzoekers uit verschillende wetenschappelijke disciplines, beleidsmakers uit diverse ministeries, professionals in de zorg, de gebruikers zelf en andere relevante stakeholders. Het Expertisecentrum Gokken opereert financieel onafhankelijk van de kansspelsector.