Ook eten pubers relatief gezien veel ongezonde snacks en juist weinig fruit. Zo geeft 86 procent van deze leeftijdsgroep aan niet dagelijks de aanbevolen twee stuks fruit te eten.
Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het CBS, RIVM en Het Voedingscentrum, dat de consensus van voedingswetenschappers in Nederland vertaalt naar praktische tips.
De onderzoekers stelden Nederlanders vragen over wat ze eten en drinken en vatten dat samen in een soort rapportcijfer. Hoe hoger de score, hoe meer de voedingskeuze in lijn is met de adviezen van Het Voedingscentrum. De laagste score is 0, de hoogste 10.
Leeftijd speelt een belangrijk rol bij voedingskeuzes. Zo krijgen peuters het 'rapportcijfer' 7,1, onder meer omdat ze hoog scoren op het eten van groenten en fruit. Ook kinderen op de basisschool krijgen nog aardig wat groenten en fruit binnen, maar op de middelbare school zakt het gemiddelde rapportcijfer naar een 5,9.
Lastige doelgroep
Pubers zijn qua gezonde voeding een lastige doelgroep, onder meer omdat ouders en scholen minder grip krijgen op wat ze eten.
'Onder groepsdruk gaan ze tijdens de schoolpauze naar de supermarkt om een frikandelbroodje en energiedrank te kopen', zei Liesbeth Velema, voeding- en gedragsexpert bij het Voedingscentrum, hierover eerder in de Volkskrant. 'Uit interviews met pubers blijkt dat ze nauwelijks interesse hebben in gezonde voeding. Ze zien de noodzaak er niet van in. Dat komt pas later, als ze meer gaan sporten en uiterlijk belangrijker wordt.'
Vanaf 18 jaar maken jongeren inderdaad alweer wat gezondere keuzes, blijkt uit het nieuwe onderzoek. En die positieve trend zet zich doorgaans door op latere leeftijd. Zo krijgen 65-plussers van alle leeftijdsgroepen dan ook het hoogste rapportcijfer wat betreft hun voedingskeuzes: een 7,5.
Vrouwen eten gezonder
Opvallend is verder dat vrouwen over het algemeen gezonder eten dan mannen. Zo eten vrouwen wat meer fruit en groenten, en drinken ze minder alcohol- en suikerhoudende dranken.
Opleidingsniveau hangt ook vaak samen met voedingskeuzes, 25-plussers met een hbo- of universitair diploma eten daarbij gemiddeld gezien relatief gezonder dan leeftijdsgenoten met een ander diploma. Op het onderdeel alcoholgebruik scoren Nederlanders met verschillende opleidingsniveaus juist weer redelijk vergelijkbaar.
Het advies van Het Voedingscentrum luidt 'drink het liefst geen alcohol, en anders maximaal één glas per dag'. Van de ondervraagden met een hbo- of universitair diploma gaf 65 procent aan regelmatig meer dan één glas alcohol per dag te drinken.