et nieuwe kabinet-Schoof heeft een aantal dagen vóór Prinsjesdag een regeerprogramma gepresenteerd. Ook dit programma is in de Prinsjesdaganalyse verwerkt.
In de analyse lees je uitgebreid welke plannen het kabinet in petto heeft en wat dat betekent voor de ggz-sector. De belangrijkste punten zijn: aanpassingen in de middelen voor de ggz, een werkagenda ggz en een preventiestrategie. Ook de arbeidsmarkt en de bezuinigingen op preventie komen aan de orde.
Geld om wachttijden te verminderen
Het kabinet verwacht in 2025 en 2026 aan ggz meer uit te geven dan voorheen was gedacht. Het kabinet past de begroting daarom aan naar de in 2024 verwachte stand. Om de wachttijden te helpen verminderen, voegt het ministerie van Volksgezondheid (VWS) in 2025 en 2026 30 miljoen euro toe. Dit was ook al het geval in 2023 en 2024. Het verminderen van de wachttijden is één van de ggz-ambities uit het Integraal Zorgakkoord (IZA).
Onderzoek, preventiestrategie én werkagenda ggz
Het kabinet-Schoof heeft bekend gemaakt dat in 2025 een Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) ggz wordt uitgevoerd over ondersteuning en zorg rondom mentale klachten en psychische aandoeningen. Ook lezen we dat er een preventiestrategie - met aandacht voor mentale gezondheid - wordt uitgewerkt. Maar óók spreekt kabinet-Schoof over een werkagenda mentale gezondheid en ggz in 2025. Of die preventiestrategie en de werkagenda hetzelfde zijn, is niet duidelijk.
Bottleneck wordt de arbeidsmarkt in de zorg
Het kabinet ziet duidelijk dat de personeelskrapte nú al problemen voor de toegankelijkheid van zorg veroorzaakt. Op termijn dreigt die situatie te verergeren. Daarom zet kabinet-Schoof in op het halveren van de administratielast, gepaste inzet van medewerkers en het vergroten van werkplezier. Heel gericht voor de ggz is dit beleid (nog) niet en een concrete uitwerking moet nog volgen.
Bezuinigingen preventie en gezondheid
De inhoud van de aangekondigde werkagenda’s en preventiestrategie is nog onzeker. Wel is al duidelijk dat de middelen voor gezondheidsbeleid en preventie-initiatieven fors zullen teruglopen. Ook bezuinigingen op onderzoek raken enkele programma’s voor kennisontwikkeling in de ggz.
In de volledige analyse is meer te lezen over de financiële kaders, Wmo, Wlz, Zvw, beschermd wonen, preventie, informatiebeleid, arbeidsmarktbeleid, verduurzaming en meer.
De diverse begrotingshoofdstukken worden de komende maanden behandeld in de Tweede Kamer. Daar levert de Nederlandse ggz input voor aan fracties. Hou onze website in de gaten voor actuele informatie.