De wandelhalte is een initiatief van Gina Haan, werkzaam bij GGZ Drenthe. “Voor de Dag van de Verpleging mocht iedere medewerker een idee inzenden”, legt Haan uit. “Eén ding stond voor mij vast: het idee moest ter bevordering van het herstel voor de patiënten zijn. Een goede manier om herstel te bevorderen is wandelen. Opvallend is dat als mensen minder goed in hun vel zitten of minder energie ervaren vaak de neiging hebben om binnen te blijven en meer gaan zitten of liggen. Dit is niet bevorderend voor het herstel maar houdt je als mens ook niet in balans op het moment dat de donkere dagen zijn intrede doen. Daarnaast is het een drempel als je liever niet alleen wandelt of niemand op het terrein kent. Om die redenen stuurde ik het idee van de wandelhalte in. De wandelhalte is een plek waar iedereen naar toe kan lopen op de aangegeven tijden om daar iemand te ontmoeten die ook graag samen wil wandelen. Op deze manier stimuleer je elkaar om gezondheid te stimuleren zowel mentaal, sociaal en op lichamelijk gebied.”
Ontmoetingsplek
De wandelhalte fungeert als ontmoetingsplek en vertrekpunt voor wandelingen. Vanaf de wandelhalte kan men bijvoorbeeld de beweeg- en beleefroute van ruim drie kilometer lopen door de paarse pijlen te volgen, maar er zijn ook andere routes mogelijk. Op het informatiebord bij de wandelhalte staan voorgestelde tijden waarop men elkaar kan ontmoeten voor een gezamenlijke wandeling. Iedereen kan hier gebruik van maken, of het nu gaat om een spontane ontmoeting of een afgesproken wandeling met een bekende.
Voordelen
Wandelen heeft tal van voordelen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. GGZ Drenthe zet ze op een rijtje:
- Stressvermindering: wandelen in de natuur of gewoon een ontspannen wandeling kan stress verminderen. Het verlaagt de cortisolspiegel, het stresshormoon, en bevordert een gevoel van kalmte en welzijn.
- Verbeterde stemming: fysieke activiteit stimuleert de afgifte van endorfines, de zogenaamde ’gelukshormonen’. Dit kan je humeur verbeteren en gevoelens van angst en depressie verminderen.
- Betere slaap: regelmatig bewegen, zoals wandelen, kan je helpen beter te slapen. Het bevordert een gezond slaappatroon en vermindert slapeloosheid.
- Verhoogde creativiteit: een wandeling in de natuur kan je creativiteit stimuleren. Het geeft je de ruimte om na te denken, nieuwe ideeën op te doen en je geest te verfrissen.
- Sociale interactie: wandelen met anderen biedt sociale interactie en verbinding. Het kan eenzaamheid verminderen en je gevoel van verbondenheid vergroten.
- Verbeterde cognitie: regelmatige lichaamsbeweging, waaronder wandelen, bevordert een gezonde hersenfunctie. Het kan het geheugen, de concentratie en het leervermogen verbeteren.
- Zonlicht en vitamine D: wandelen in de buitenlucht geeft je blootstelling aan natuurlijk zonlicht, wat essentieel is voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D speelt een rol bij het reguleren van stemming en immuunfunctie.