Snijder licht dit toe in een opiniebijdrage in de Volkskrant.
Valse beeldvorming
“Met deze ronduit valse beeldvorming hoopt een aantal partijen in de Kamer een meerderheid achter zich te krijgen om de extra accijnsverhoging op tabak te blokkeren. Mocht dit lukken, dan zal dit zo vlak voor de verkiezingen worden gevierd als een financiële opsteker voor de rokers met een kleine portemonnee. Echter, de echte boodschap is: wij hebben het voor elkaar gekregen dat u tegen een lagere prijs langer verslaafd blijft aan de dure en dodelijke producten van de tabaksindustrie.”
Accijnsverhoging op tabak is het effectiefst bewezen middel om roken terug te dringen en het aantal rokers te laten dalen. Opmerkelijk genoeg pleit een meerderheid van de Tweede Kamer om zo snel mogelijk een belasting in te voeren op e-sigaretten, met exact dit argument.
Stoppen met roken
In landen met een hoog welvaartsniveau daalt de vraag naar sigaretten gemiddeld met 4 procent bij een verhoging van de tabaksprijs met 10 procent. Voor shagrokers geldt een daling van 6,4 procent. Rokers in een lage sociaaleconomische positie zijn bovendien eerder geneigd te stoppen met roken als de prijzen omhooggaan. Tegenover de rokers met een laag inkomen die het niet lukt om te stoppen, bij wie de accijnsverhogingen harder zullen aankomen, staat een aanzienlijke groep rokers die door prijsverhoging wel stopt.