Milieuclubs reageren verbijsterd. ,,Dit is echt de omgekeerde wereld!”, stelt Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een collectief van Hartstichting, KWF en Longfonds.
Jaarlijks belanden tot wel 7,1 miljard sigarettenfilters op straat in Nederland, zo meldt deze site donderdag. Dat is een groot probleem voor mensen en dieren, erkent het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ,,Het straatbeeld wordt erdoor vervuild en de natuur wordt erdoor verontreinigd”, zegt een woordvoerder. Volgens de tabakslobby is de overheid hier echter deels verantwoordelijk voor. ,,Deze problematiek is drastisch toegenomen sinds het moment dat de roker niet meer mag roken in openbare ruimtes, de werkplek en in de horeca. Tijdens de zomer wordt deze trend vanzelfsprekend nog eens versterkt”, zegt Arnoud Ongerboer de Visser, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten.
Milieuorganisaties denken hier héél anders over. ,,Hoe meer rookvrije plekken, hoe meer mensen worden gestimuleerd om te stoppen en hoe kleiner de kans dat kinderen beginnen met roken”, stelt Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. ,,Nog steeds beginnen wekelijks honderden kinderen met roken. We willen hen beschermen tegen de weerzinwekkende tactieken van de tabaksindustrie. Dat er meer sigarettenpeuken in de natuur terechtkomen betekent dat er snel voorlichting moet komen om mensen duidelijk te maken dat dit schadelijk en vervuilend is.”
Na het invoeren van de plaatselijke rookverboden zijn er volgens tabaksfabrikanten te weinig openbare faciliteiten geplaatst waarin de roker zijn of haar peuk kan weggooien, zoals asbaktegels. ,,Dit slaat natuurlijk als een tang op een varken”, stelt Searious Business, gericht op het voorkomen van plastic in de oceaan. Sigarettenpeuken staan volgens de organisatie al jaren bovenaan de top 10 van strandafval in Europa en wereldwijd. ,,Deze reactie lijkt te komen van een uitstervende industrie en ligt mijlenver af van het nemen van producentenverantwoordelijkheid.”