Interactieve workshop met als doel de samenwerking en verbinding van verpleegkundigen, verslavingsartsen KNMG en verpleegkundig specialisten in de verslavingszorg centraal te stellen rond de somatische screening en leefstijl van de patiënten.
Voor wie?
IntNSA Holland & VVGN leden; verpleegkundigen, verslavingsartsen KNMG, verpleegkundig specialisten.
Wanneer?
23 maart 2023 Online van 15.00-17.00 uur
Inschrijving
Voor inschrijving kunt u gebruik maken van het digitale inschrijfformulier.
Deelnameprijs voor deze Webinar bedraagt € 60,00 incl. btw. Deelname van de leerling verpleegkundige, de Vios en de Aios Verslavingsgeneeskunde is gratis.
U ontvangt een factuur na ontvangst van het inschrijfformulier. Na betaling ontvangt u een link (uiterlijk 5 dagen voor aanvang).
Vroegboekkorting t/m 14 februari 2023: € 50,00 incl. btw
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland, het kwaliteitsregister V&V, register zorgprofessionals GGZ en het Verpleegkundig Specialisten register.
Annulering
Na inschrijving kan het voorkomen dat u zich toch moet afmelden. Tot 3 weken voor de bijeenkomst is dat geen probleem. Bij afmelding binnen 3 weken voor de bijeenkomst wordt 50% van het inschrijfgeld in rekening gebracht. Bij afmelding 1 week voor de training wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.
Programma
Welkom door Ineke de Noord, secretaris VVGN en Dick van Etten, voorzitter IntNSA Europe – Nederland
Sprekers:
Jackie Middeldorp, Verpleegkundig specialist GGZ, (regie)behandelaar bij FACT-team Jellinek, Utrecht
Somatische screening door verpleegkundigen met behulp van de Utrechtse Somatische Screening (USS)
De Utrechtse Somatische Screening (USS) onderscheidt zich van andere screeningsinstrumenten doordat er aandacht is voor uitgebreide anamnese van leefstijl, veranderingsbereidheid en het ondersteunen van het zelfmanagement van de patiënt. De rol van de verpleegkundige en de samenwerking met de verslavingsarts KNMG en verpleegkundig specialist staan hierbij centraal.
De USS bestaat nu 10 jaar. Wat zijn de ervaringen binnen de verslavingszorg en hoe zit dat met die samenwerking tussen de verpleegkundig specialist en de verslavingsarts in het transmurale zorgpad? De eerste bevindingen van het USS-onderzoek worden gepresenteerd met betrekking tot leefstijl.
Teie Salomons, Verpleegkundig specialist GGZ-regiebehandelaar bij Amethist, Almere
Zorgverlening op basis van welzijn en het belang van multidisciplinaire samenwerking
Teie werkt in een Nurse Led organisatie, waar de verpleegkundige de regie voert en een multidisciplinaire behandeling coördineert en regisseert. Niet gericht op ziekte maar op welzijn. Hij deelt zijn ervaringen met het werken in een Nurse Led behandelsetting en neemt jullie mee wat de resultaten hiervan zijn, op het gebied van het welzijn van cliënten én hulpverleners.
Anneke Bos, Verslavingsarts KNMG en gediplomeerd leefstijlcoach, werkzaam bij Verslavingszorg Noord Nederland en bij Anneke Bos Leefstijl
Leefstijl bij verslaving: evidence based en practice based behandelmethoden
Er is inmiddels genoeg wetenschappelijke onderbouwing om leefstijlfactoren als serieus onderdeel van preventie en behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen te betrekken. Door leefstijlgedrag meer onderdeel te maken van de behandeling van mensen met een aan verslaving gerelateerde aandoening, kan daadwerkelijk verbetering worden bereikt in psychische gezondheid, psychosociaal en cognitief functioneren en verminderd medicatiegebruik. Wat zijn effectieve behandelmethoden?
Tijdens de presentaties zult u uitgedaagd worden om ook zelf proactief met leefstijldoelen aan de slag te gaan (voor uzelf en/of uw werk), zodat het nu niet bij dit Webinar blijft, maar u ermee de praktijk in kan.