De ministeries van VWS en JenV hebben in gezamenlijk opdrachtgeverschap met de VNG een Toekomstscenario voor de kind- en gezinsbescherming laten ontwikkelen en dit in maart 2021 aangeboden aan de Tweede Kamer. De focus van het toekomstscenario ligt op kind èn gezin. Daarbij hebben de opdrachtgevers niet alleen de bescherming van het kind, maar ook de bescherming van volwassenen voor ogen. Zij willen de jeugdbeschermingsketen effectiever maken en huiselijk geweld, ook in huishoudens zonder (minderjarige) kinderen, terugdringen. Het programma Toekomstscenario geeft vervolg aan het ontwikkelde toekomstscenario.
Het toekomstscenario en het programma Toekomstscenario beogen de kracht van het kind, gezin en diens directe omgeving te verstevigen. Om zo ontwikkelingsbedreigingen en onveiligheid in gezinssituaties in een zo vroeg mogelijk stadium te stoppen en duurzaam op te lossen. Vanuit een lerende cultuur, die bij professionals de angst vermindert om fouten te maken. En bij ouders en of opvoeders het gevoel wegneemt dat over hen wordt beslist. Een andere manier van werken tussen gezinnen en professionals, tussen professionals onderling, tussen professionals en hun organisatie en tussen organisaties onderling en het stelsel, geworteld in een lerende cultuur.
In het programma wordt het toekomstscenario in de praktijk beproefd en verder uitgewerkt. Daarbij is de beoogde transitie van de uitvoering van de jeugdbeschermingstaken, die nu bij verschillende organisaties is belegd, naar een regionaal veiligheidsteam een belangrijk vraagstuk, evenals het versterken van de lokale infrastructuur waarin de wijkteams een belangrijke rol spelen. Het verankeren van de rechtswaarborgen en het borgen van de rechtsgelijkheid en rechtsbescherming vraagt extra aandacht in alle fases van het traject dat ouders en kinderen kunnen doorlopen. Dit geldt ook voor de verbinding met het jeugdstrafrecht en het integreren van de expertise op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties.
Er moet een nieuwe vorm van sturing- en toezichtmechanismen ontworpen worden en de financiële impact, doelmatigheid en doeltreffendheid van het scenario moet nog verder in kaart worden gebracht. Het programma zal verder bijdragen aan andere belangrijke thema’s, zoals de verbinding van de volwassenen GGZ met de aanpak van huiselijk geweld, kindermishandeling en ontwikkelingsbedreigingen.
Lees hier de nieuwsbrief van april 2022