🧭 09.30 – 10.30 | Plenaire aftrap
Marjet van Houten (Movisie) over ‘Mensen in beweging brengen’
In het eerste uur spreekt Marjet van Houten van Movisie over hoe je mensen beweegt tot mee doen in de maatschappij. Zij verbindt dit aan het WRR-rapport 'Weten is nog geen doen' en haar eigen ervaring als naaste.
Hoe kunnen we de waarden die gelden in vrijplaatsen, zoals In The Living Museum, toepassen in de zorg en in de ondersteuning in het sociale domein? We denken vaak in voorwaarden creëren, maar moeten gaan leren om vanuit waarden te denken. Vanuit het contact iemand in beweging krijgen. Hoe ziet dat er concreet uit? En hoe kunnen we met elkaar het systeem gaan veranderen? Marjet sluit af met een aantal aanbevelingen en tips voor het publiek. Daarna gaan we aan de hand van stellingen in gesprek om dit te doorleven.
Wat je meeneemt uit deze bijeenkomst zijn concrete ideeën hoe we de zorg kunnen verbeteren voor de groep mensen die we nu moeilijk bereiken, binnen en buiten onze organisaties.
Marjet van Houten is programmaleider bestaanszekerheid en waardevol werk bij Movisie en heeft eigen ervaring als moeder van een zoon met ernstige mentale problemen.
🔍 10.30 – 12.00 | Verdieping op 1 van de 3 thema's:
Na de plenaire sessie verdiepen we op thema's die deelnemers zelf hebben aangedragen. We werken vanuit de methodiek 'waarderend onderzoeken' waardoor kennis van alle deelnemers wordt benut. Er is keuze uit 1 van de volgende thema's:
- Thema Herstel en verbinden: Verdiepen op herstelondersteunend opleiden in de HBO-v Een inspirerende samenwerking tussen GGZ Rivierduinen en Hogeschool Leiden laat zien hoe herstelgericht denken zijn weg vindt naar het onderwijs en praktijk. 🎓🧠. Simona Karbouniaris, sinds 1 mei lector ggz bij Hogeschool Leiden, neemt ons mee in haar visie op deze verandering. Gebruikmaken van samenwerking tussen bachelor opleidingen verpleegkunde, social work en ervaringsdeskundigheid en de ggz-praktijk. We gaan daarna met elkaar in gesprek over onze eigen veranderopgave en de concrete producten die we met elkaar kunnen opleveren als netwerk om dat te ondersteunen. Voortbouwend op de vorige bijeenkomst.
- Thema Netwerksamenwerking in de regio/wijk: Mentale gezondheidsnetwerken verbeteren of veranderen - verdiepen op de bestuurlijke zichtlijn. Wat vraagt het van bestuurders om de weg vrij te maken voor echte vernieuwing? Hoe ga je om met spanningen tussen bestaande structuren en nieuwe vormen van netwerkzorg? En hoe zorg je dat professionals én mensen om wie het gaat worden meegenomen in de verandering?
- Thema Werken en ontwikkelen: Werk, en dan? Hoe kunnen we mensen met een psychische kwetsbaarheid ontwikkelgericht begeleiden, bijvoorbeeld tijdens een IPS traject? Welke tools en middelen werken hierbij bevorderend en welke regelingen (zoals bijvoorbeeld de banenafspraak) werken juist vaak averechts? We gaan hierover in gesprek met dr. Gemma van Ruitenbeek, Managing Director Centrum Inclusieve Arbeidsorganisatie (CIAO)!
📆 Wil je samen leren. Samen veranderen? Sluit dan aan op 1 juli, 9.30 – 12.00 uur bij de netwerkbijeenkomst Volwaardig burgerschap.
Netwerkbijeenkomsten staan open voor leden van de Nederlandse ggz en netwerkpartners zoals gemeenten, welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, clientorganisaties, zelfregie en herstelinitiatieven, UWV, werkgeversorganisaties etc.
Wil je deelnemer van dit netwerk worden? Dan krijg je de agenda en vergaderingen toegestuurd per mail. Stuur een verzoek naar lgent@denederlandseggz.nl .
Wil je eenmalig deelnemen mail dan naar bijeenkomsten@denederlandseggz.nl de datum en naam van de bijeenkomst, en de vraag om je aan deze afspraak toe te voegen en eventuele stukken toe te sturen.