Alle maatregelen binnen deze werkagenda richten zich op personen met behoefte aan een combinatie van zorg en beveiliging of behandeling gericht op begrenzen en beheersen van risicovol gedrag, waarbij het huidige zorgaanbod (en soms de financiering daarvan en/of wetgeving daaromtrent) onvoldoende aansluit:
- bij de zorgvraag
- op elkaar om iemand een (gedelete) van zijn of haar levensloop te ondersteunen
- de maatschappij onvoldoende wordt beschermd tegen risicovol gedrag
Door bovenstaande factoren vallen deze personen tussen wal en schip. Een exacte inschatting van de omvang (de vraag) is niet bekend. De groep die (potentieel) gevaarlijk gedrag vertoont is geschat op 1500 personen. De bredere forensische FACT en ACT doelgroep is van een omvang van 40.000 cliënten. Het aantal waar deze werkagenda zich op richt ligt daar tussen in. Naast schaarste in bepaalde vormen van capaciteit (kwantiteit van het aanbod) is het vinden van een passende plek voor deze doelgroep lastig (kwaliteit van het aanbod). In de praktijk betekent dit dat een deel van de personen waar deze werkagenda zich op richt van zorgaanbieder naar zorgaanbieder gaat (carrousel), in afwachting van een langetermijnoplossing, of op straat en/of onbedoeld in de maatschappelijke opvang belandt. Op dit moment bestaat geen doorzettingsruimte wanneer strafrecht en civielrecht geen oplossingen bieden.
Om gezamenlijk te werken aan het oplossen van de geschetste problematiek, zijn maatregelen geïdentificeerd. Het doel van de gezamenlijke Werkagenda JenV en VWS is om de aansluiting tussen de forensische zorg en reguliere zorg te verbeteren. In deze Werkagenda wordt een brede set aan maatregelen afgesproken om passende zorg – waar nodig in combinatie met beveiliging – te bieden in het belang van een zo veilig mogelijke samenleving en duurzame passende zorgtrajecten.
Lees meer: Visie en standpunten vanuit de NLggz op Onbegrepen gedrag