Centraal in deze visie staat het belang van persoonlijke continuïteit. Continuïteit bieden heeft grote voordelen voor patiënten, voor het werkplezier van huisartsen en het huisartsenteam.
Voor de ggz zijn de volgende passages relevant:
Doelstelling 3: huisartsen dragen bij aan de samenhang van zorg in de wijk.
[Onder meer door:] Wijkverbanden
Huisartsenteams werken samen binnen wijkverbanden, die in ieder geval de wijkverpleging, de apotheker en het sociaal domein omvatten. Dit is belangrijk voor patiënten die dat nodig hebben vanwege hun samenhangende zorgbehoeften (patiënten met multiproblematiek, chronische ziekten of ouderen in kwetsbare omstandigheden). Vooral voor oudere inwoners zijn de hulp van een vaste apotheker bij medicatiebewaking en goede, vaste contacten met wijkverpleegkundigen essentieel voor de kwaliteit en samenhang van de zorg. Voor mensen met chronische psychische problematiek kan samenwerking met wijkgebonden GGZ-teams de huisarts ondersteunen.
Doelstelling 5: Huisartsen werken als collectief samen voor de continuïteit van de huisartsenzorg in de regio.
[Onder meer door:] Samenwerkingsafspraken binnen en buiten de eerste lijn
Een Regionale Huisartsenorganisatie (RHO) maakt samenwerkingsafspraken binnen de eerste lijn en met andere belangrijke stakeholders buiten de eerste lijn, zoals de VVT/ wijkverpleging, gemeenten/het sociaal domein, medisch specialisten dan wel ziekenhuizen (zoals chronische zorgprogramma's, meedenken meekijkconsulten, monitoring op afstand) en de ggz. Mentale gezondheidsnetwerken helpen om patiënten met psychische én sociale problemen beter te ondersteunen.
Lees de hele visie hier via onderstaande link.