Terugkoppeling thematafel samenwerking ggz – huisartsen – sociaal domein

06-03-2025

Op donderdag 13 februari was er een bijeenkomst van de landelijke Thematafel samenwerking ggz – huisartsen – sociaal domein. Vaste deelnemers zijn naast deNlggz: VWS, ZN, LHV, Ineen, VNG, Zorginstituut, V&VN, MIND, Sociaal Werk Nederland, IGJ, NZa. Hieronder een weergave van de onderwerpen die bespr

Landelijk project ‘prospectieve wachttijdinformatie’

Het doel van dit project is meer inzicht te krijgen in de prospectieve wachttijden zodat in de regio beter in beeld is wanneer een cliënt mogelijk zal instromen. Het project bestaat uit drie onderdelen: (A) Inventarisatie van de huidige oplossingen; (B) ontwikkeling Proof of Concept; en, (C) ontwikkeling van een Minimum Viable Product. Onderdeel A is inmiddels afgerond. Daarin is het volgende in beeld gebracht: Wat is de huidige situatie, verwachtingen, welke initiatieven zijn er, wat valt er te leren en wat is informatie die we mee moeten nemen bij het realiseren van de doelstelling? Onderdeel B is inmiddels van start gegaan richt zich op het ontwikkelen van een Proof of Concept (PoC). Het doel is aan te tonen dat het gekozen scenario een waardevolle toepassing is en een passende oplossing biedt voor de gestelde doelstelling.

Contactpersoon voor prospectieve wachttijdinformatie is Lemke Klasing: lklasing@denederlandseggz.nl

Project retrospectieve wachttijden

Retrospectief zicht op de regionale wachttijden op basis van declaratiedata. Ligt voor ter informatie Proef uitvoeren: 4 aanbieders (Parnassia, Pro persona, Lentis en Dimence) nemen deel aan de proef om met hun declaratiedata te kijken of daar betrouwbare retrospectieve wachttijddata uit te destilleren zijn. In december 2024 heeft NZa de aanvullende informatie via Vektis ontvangen en heeft de analyse kunnen draaien. 22 januari 2025 heeft een eerste duidingssessie plaatsgevonden met verschillende partijen. Hieruit blijkt dat er geen twijfel is over het nut van het gebruik van declaratiedata als bron voor wachttijden bij het ideale eindplaatje. Om daar te komen moeten er echter verschillende zaken worden uitgezocht of kortgesloten, onder andere uniformering definities, gebruik van data en manier van rapporteren. Er moeten keuzes gemaakt worden wat de tijdslijn zal worden. De wens is snelheid, maar hierin moet rekening worden gehouden met (technische) haalbaarheid voor de NZa, aanbieders en de ICT leveranciers om de aanlevering van de verwijsdatum en de vestiging eventueel verplicht te stellen via een regeling en de technische aanpassingen in de structuur van een aanbieder en in de EPD’s. Besluitvorming voor de grote wijzigingen horen in de basis thuis in een A-release en kennen een strakke deadline. De eerstvolgende A-release is voor 2026 (publicatie voor 1 april 2025). Besluitvorming NZa is maart 2025.

Contactpersoon voor retrospectieve wachttijden is Lemke Klasing: lklasing@denederlandseggz.nl

Programma Mentale gezondheidsnetwerken – Verkennend gesprek

Het hoofddoel van het programma was dat op 1 januari 2025 alles wat landelijk geregeld moest zijn voor een regionale implementatie van mentale gezondheidscentra (inclusief verkennend gesprek), geregeld is. Dat doel is door het programma bereikt. Dit betekent concreet:

  • Het Zorginstituut heeft een standpunt ingenomen dat het Verkennend gesprek verzekerde zorg is.
  • De NZa heeft in samenspraak met de programmapartijen de bekostiging vastgesteld.
  • Er is een landelijke businesscase vastgesteld door het programma.
  • De leidraad contractering is gepubliceerd.

 

Vanaf 1 januari 2025 richt het programma zicht op monitoring en het ondersteunen van de implementatie. Hier zijn de volgende stappen gezet:

  • Er is een eerste inventarisatie van alle Mentale gezondheidsnetwerken (in wording)
  • Er is een notitie over verantwoordelijkheden opgesteld. Die wordt binnenkort gepubliceerd.
  • Samen met Van Doorne is een voorbeeld samenwerkingsovereenkomst opgesteld. Deze is deze week gepubliceerd.
  • Het programma organiseert inspirerende webinars die ingaan op ‘de theorie’ uit de Werkwijze en de Leidraad en waarin praktijksituaties centraal staan. Er zijn inmiddels zes webinars georganiseerd en er volgen nog zeker zes nieuwe webinars.
  • Het programma zal in februari/maart een eigen inventarisatie doen onder alle netwerken naar de stand van zaken van de implementatie. Deze resultaten worden ook gepubliceerd.
  • Het programma zal voorbeelden van KPI’s publiceren
  • Er afstemming over de ICT.

Contactpersoon voor  mentale gezondheidsnetweken en verkennend gesprek is Liesbeth van Gent: lvgent@denederlandseggz.nl

Ondersteuningsprogramma Laagdrempelige steunpunten

MIND, Significant en Pluut& Partners hebben de opdracht gekregen om een landelijk ondersteuningsprogramma laagdrempelige steunpunten op te zetten. Het ondersteuningsprogramma is recent van start gegaan en zet in op de doorontwikkeling van het landelijk netwerk laagdrempelige steunpunten en heeft de opdracht op laagdrempelige steunpunten optimaal te ondersteunen. Onderdeel van de ondersteuning is de inrichting van een digitaal loket waar belanghebbende partijen in de regio telefonisch en per mail terecht kunnen. Halverwege 2025 en 2026 wordt de voortgang inzichtelijk gemaakt van de vorming van een landelijk dekkend netwerk.

Contactpersoon voor laagdrempelige steunpunten is Liesbeth van Gent lvgent@denederlandseggz.nl

E-communities

MIND is aangesteld als kwartiermaker. Binnenkort wordt de landelijke werkgroep opnieuw opgestart en zal er een begin worden gemaakt met een plan van aanpak. De werkgroep werkt aan de IZA opgave om in 2027 een dekkend netwerk aan e-communities op het gebied van mentale gezondheid uitgerold te hebben.

Contactpersoon voor e-communities is Jaap Schrieke: jschrieke@denederlandseggz.nl

Cookie-instellingen