De eerste maanden van de Kickstart stonden voor alle partijen in het teken van kennismaken en opstarten. Daarna kwam de realisatie van voorschrijven en verifiëren/gebruiken, begonnen de softwareleveranciers met het aanpassen van hun software en volgden de eerste testdagen om de software te testen. Tijdens dit proces bleek dat de aanpassingen die nodig zijn in de software en de werkprocessen complexer zijn en meer impact hebben dan vooraf ingeschat. Ook het ontwikkelen van de technische tools en de specificaties die de softwarebouwers nodig hebben en het stabiel krijgen van de infrastructuur kosten meer tijd dan gedacht. Daarnaast bleek de afstemming en besluitvorming met het grote aantal verschillende partijen dat meedoet met de Kickstart tijdrovend. Het is zoeken naar een manier om zo efficiënt mogelijk samen te werken.
Had dit niet voorkomen kunnen worden?
Bij een zo grootschalig project als dit zijn er geen ervaringsgegevens. Een implementatie van gegevensuitwisseling in de zorg, van deze omvang, met zoveel sectoren, is nooit eerder gedaan. Op basis van de huidige inzichten en opgedane ervaringen is de conclusie dat de oorspronkelijke planning te ambitieus was. Maar al gaat het niet zo snel als in eerste instantie verwacht en gehoopt, toch is er de afgelopen 16 maanden al heel veel werk verzet. Alle partijen die in oktober 2022 startten, maken grote stappen vooruit en vertrouwen erop dat ze de Kickstart samen tot een goed einde gaan brengen. Ook hebben zij samen maatregelen genomen om verdere uitloop zoveel mogelijk te voorkomen.
Nieuwe planning
In de oorspronkelijke planning zou de Kickstart op 1 november 2024 klaar zijn. De verwachting is nu dat er een jaar meer nodig is om te zorgen dat alles echt goed op orde is voor de start van de landelijke opschaling. Vanaf begin 2026 kunnen zorgaanbieders buiten de Kickstart naar verwachting aan de slag.
In dit interview vertelt projectleider Rinkse Holthuis meer over de Kickstart en gaat zij ook in op het bijstellen van de planning.