Nederland loopt voorop in de wijze waarop geneesmiddelen zijn gedefinieerd in een geneesmiddelendatabank en de implementatie van een dergelijke databank. Aan de basis van dat succes ligt een gedegen normering: de in 2016 gepubliceerde NEN 7507. Onlangs is de norm door de betrokken stakeholders beoordeeld. De conclusie is dat een herziening nodig is. Met de publicatie van het ontwerp van de revisie van NEN 7507 start nu de commentaarperiode.
Aan het ontstaan van NEN 7507 liggen een aantal (inter)nationale trends en ontwikkelingen ten grondslag. Deze zijn bepalend voor de standaardisatie van identificerende gegevens van geneesmiddelen. Zij vormen de context waarin de beslissing tot stand kwam, om de Nederlandse verworvenheden op het gebied van standaardisatie in de farmacie te normeren. Zo worden in Nederland al steeds vaker medische en farmaceutische gegevens vastgelegd in Elektronische Patiënten Dossiers (EPD's) en onderling uitgewisseld. Verder zijn voorschrijvers vanaf 1 januari 2015 al verplicht elektronisch voor te schrijven. Ook is sinds 2020 de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) in voorbereiding. Deze zal het elektronisch uitwisselen van gegevens verplicht maken. Medicatiegegevens zijn daar een onderdeel van.
Doelstellingen NEN 7507:
- Identificerende kenmerken van geneesmiddelen vastleggen in een norm van en voor de hele zorgsector
- Een basisstructuur voor een databank voor geneesmiddelen beschrijven
- NEN 7507 fungeert daarnaast als één van de bronnen van de gepubliceerde norm NVN-CEN/ISO Technical Specification Health informatics - Requirements for Medicinal Product Dictionary Systems for Health Care.
Toepassingsgebied NEN 7507
Deze norm beschrijft de kenmerken die het geneesmiddel uniek identificeren ten behoeve van de processen van zowel voorschrijven, bestellen, afleveren, toedienen en declareren, als medicatiebewaking. Deze gegevens vormen ook de basis voor statistische analyse van deze processen. Verder komt de groepering van kenmerken aan bod, om geneesmiddelen op verschillende niveaus van detaillering te kunnen beschrijven. Deze groepering is essentieel voor een efficiënte medicatiebewaking.
Commentaar indienen
Tussen 17 april 2023 en 17 juli 2023 is het mogelijk commentaar op het ontwerp in te dienen. De wijzigingen ten opzichte van de editie uit 2016 gaan met name over de actualisering van de gehele normtekst en een aangepaste figuur in bijlage A, waarin de entiteiten in de database worden aangegeven.
NEN streeft naar een open en transparant normalisatieproces. De betrokkenheid van belanghebbende marktpartijen is daarbij belangrijk. Het inzien van het normontwerp en het leveren van commentaar kan via deze link. Na registratie (e-mailadres, naam en organisatie) is het mogelijk het normontwerp in te zien en commentaar te leveren.