Wat is aangeleverd
Er zijn 24 formats aangeleverd (met een dekking van 27 regio’s). 11 regio’s hebben niet gereageerd. Er zijn enkele knelpunten aangeleverd, waarvan allen met betrekking tot regionaal cruciaal ggz aanbod en beveiligde bedden. Daarnaast zijn veel signalen aangeleverd, vooral over personeelstekorten, tekorten aan door- en uitstroommogelijkheden en capaciteitsproblemen voor specifieke doelgroepen (zoals LVB, verslaving, somatiek met psychische problemen).
Vervolgproces
De komende tijd (zie tijdlijn) zullen de knelpunten door de landelijke tafel opgepakt worden, dat wil zeggen van adviezen aan de regio’s voorzien worden. Het plan is om daar medio juli bij de regio’s op terug te komen. De binnengekomen signalen zullen tevens geanalyseerd worden om te agenderen in bestaande trajecten (zoals de actiegerichte aanpak cruciale ggz of IZA-trajecten) of aan bestuurlijke tafels (zoals BO cruciale ggz).
Stavaza totaaloverzicht over contactpersonen per regio en manier van organiseren regionale tafel
Een tweede doel van het aanleveren van het format was om een totaaloverzicht te verkrijgen van zowel contactpersonen per regio als de manier waarop regionale tafels op dit moment zijn georganiseerd (deel 1 en 2 van het format). Om dit totaaloverzicht te complementeren zullen de resultaten van de monitoring van de stuurgroep wachttijden (april 2025) worden benut en worden contactpersonen eventueel nog gebeld door voorzitter Lex de Grunt.
Zowel het totaaloverzicht als het overzicht van signalen zal aan elke regio teruggegeven worden als algemene rapportage.
Input aanbieders met landelijk aanbod
Zowel in maart als in mei hebben we vanuit deNLggz sessies georganiseerd met leden die landelijk aanbod hebben. Hieruit kwamen de volgende concrete signalen naar voren die door deNLggz zijn aangeleverd bij de landelijke tafel en zullen worden geanalyseerd en uitgewerkt:
- Borgen van schaars specialistisch aanbod: focus niet alleen op (ondersteuning van) de regio’s, maar ook op het borgen van het landelijk aanbod, geredeneerd vanuit de complexe cliëntvraag
- Zichtbaarheid landelijk aanbod: is voor regio’s voldoende inzichtelijk welk landelijk aanbod beschikbaar is en hoe samenwerkingen gerealiseerd kunnen worden (voorbeeld: effecten tussen vraag hs-zorg en belasting op acute ggz en vice versa)
- Spreiding en concentratie landelijk aanbod: passen vraag en aanbod bij elkaar (totaalcapaciteit heel NL) en is dit voldoende gespreid over NL (deelcapaciteit per regio)
- Focus van regionale en landelijke tafels verbreden: geredeneerd vanuit de complexe cliëntvraag is een focus op 6 zorgvormen cruciale ggz niet zinvol en zou uitgebreid moeten worden naar ook andere zorgvormen (ook met andersoortige financiering)
NB: er zijn ook losse signalen/knelpunten aangeleverd naast de bovengenoemde grotere onderwerpen.