Model Samenwerkingsovereenkomst
Van Doorne heeft de concept model samenwerkingsovereenkomst toegelicht. Belangrijk aandachtspunt is het beperken van de administratieve lasten bij alle deelnemers aan het netwerk. Die gaan toenemen, vanuit de Nederlandse ggz doen we ons best om dit tot het minimum te beperken. Naar verwachting is de model samenwerkingsovereenkomst begin februari gereed.
Stand van zaken vrijstelling eigen risico
VWS heeft het proces rondom het vrijstellen van het eigen risico voor het verkennend gesprek toegelicht. De aanpassing van de wet gaat binnenkort in consultatie en wordt daarna voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer. VWS verwacht dat er voldoende politiek draagvlak is hiervoor. Naar verwachting horen we dat in juni.
Verwijzing indien uitkomst Verkennend Gesprek ggz-behandeling is
Naar aanleiding van de onlangs gepubliceerde notitie ‘Verantwoordelijkheden verkennend gesprek’ is discussie ontstaan over of de aanmelding voor het verkennend gesprek kan worden gezien als verwijzing naar de ggz als dat als advies uit het verkennend gesprek komt. Zorg van ZN is dat de ggz naar de ggz gaat verwijzen. Er wordt een stukje tekst aan de notitie toe gevoegd om dit te verhelderen.
Overnemen behandelverantwoordelijkheid
In het IZA is afgesproken dat de ggz zich inspant om cliënten binnen 4 weken over te nemen van de huisarts. Voor huisartsen is dit een zwaarwegend punt vooral voor mensen die op korte termijn zorg nodig hebben, maar zij zien in de praktijk nog geen verandering. Onder leiding van de Nl ggz wordt een notitie gemaakt met mogelijkheden om hier invulling aan te geven. Eén van de opties is dat de wijze waarop dit wordt geregeld onderdeel is van de te maken afspraken over consultatie tussen huisartsen en ggz. In de praktijk zijn al veel goede voorbeelden te geven van dergelijke afspraken die ook ‘subacute zorg’ worden genoemd.
KPI’s
Vanuit het programma wordt geïnventariseerd welke kpi-set goed werkt bij het aanvragen van transformatiemiddelen voor de Mentale Gezondheidsnetwerken. Zowel bij aanbieders als bij verzekeraars. Uitgangspunt is dat we deze set daarna breed beschikbaar stellen. Heb je een goed voorbeeld van een kpi set voor Mentale Gezondheidsnetwerken mail dat dan naar iza@denederlandseggz.nl
Monitor
Tot slot start er in februari een monitor over de stand van zaken rond de implementatie van de Mentale Gezondheidsnetwerken in de regio. Hierover volgt binnenkort meer informatie.
Alle relevante documenten zijn te vinden op www.mentalegezondheidsnetwerken.nl.
Goede voorbeelden van netwerksamenwerking in onder meer mentalegezondheidsnetwerken zijn te vinden op de ggzcommunity volwaardig burgerschap.
Voor vragen aan het bureau kun je terecht bij Liesbeth van Gent: lgent@denederlandseggz.nl