In het IZA is afgesproken om de komende vijf jaar te komen tot een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten, zoals zelfregie- en herstelcentra, waar iedere inwoner, met name mensen met EPA (Ernstige Psychiatrische Aandoeningen), toegang tot heeft.
In opdracht van de IZA-werkgroep laagdrempelige steunpunten is een verkennend onderzoek uitgevoerd door de GalanGroep om de ontwikkeling van het landelijk dekkend netwerk in beeld te brengen. Het onderzoek geeft inzicht in de ‘stand van het land’ en bevat adviezen aan de IZAwerkgroep om de beweging richting een landelijk dekkend netwerk verder op gang te brengen. Het onderzoek laat zien dat er momenteel 278 steunpunten zijn en dat er daarnaast ruim 50 initiatieven als potentieel steunpunt kunnen worden aangemerkt. Veel laagdrempelige steunpunten voldoen in grote mate aan de tien kenmerken die door genoemde IZA-werkgroep zijn opgesteld.
De onderzoekers concluderen op basis van deze eerste meting en de informatie die zij uit het veld hebben verkregen dat er meer bekendheid en een sterke ontwikkeling van laagdrempelige steunpunten gaande is. Daarnaast laat het rapport zien dat het belangrijk is vooral te kijken of er een inhoudelijk/kwalitatief goed en regionaal dekkend netwerk is en niet alleen de focus te leggen op aantallen gerealiseerde steunpunten.
Om deze beweging verder kracht bij te zetten, start in opdracht van de IZA-werkgroep laagdrempelige steunpunten in januari 2025 een landelijk ondersteuningsprogramma uitgevoerd door een consortium van Significant, MIND en Pluut&Partners. In dit ondersteuningsprogramma krijgen ook adviezen uit het onderzoek opvolging, gericht op de (praktische) ondersteuningsbehoefte, waaronder governance en borging van steunpunten en andere partijen in de regio’s. Ook monitort het ondersteuningsprogramma in hoeverre de ambitie om te komen tot een de landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten daadwerkelijk gerealiseerd wordt. De ondersteuning is met name gericht op gemeenten en zelfregie en herstelinitiatieven.
Via de links vind je toegang tot:
- de brief aan de Tweede Kamer met daarin de verwijzing naar het onderzoek op p19.
- Het onderzoek naar de laagdrempelige steunpunten van de GalanGroep (samenvatting, onderzoek en bijlagen in 1 document)
Het bijgevoegde bestand bevat de reactie van de IZA werkgroep op de adviezen van de GalanGroep.