Evaluatie contractering NZa
De contractering 2024 is volgens de NZa beter verlopen dan voorgaande jaren. Dit beeld hebben wij ook meegegeven naar aanleiding van uw input in de uitvraag van vorige maand. Hieruit bleek ook dat de handvatten in het algemeen als helpend zijn ervaren.
Daarnaast blijkt uit uw reacties dat de contractering nog onvoldoende over de inhoud gaat (te financieel) en dat onderbouwing van op- en afslagen door verzekeraars nog veel te summier is. Ook dit hebben wij in onze input voor de evaluatie aan de NZa meegegeven.
De NZa is voornemens om 3 richtsnoeren uit de handvatten op te nemen in de regelgeving, zodat zij deze kan handhaven. Het gaat daarbij om de volgende 3 richtsnoeren:
- Richtsnoer 5: Zorgaanbieders die face-to-face contracteren bieden uiterlijk 1 september de eerste offerte aan, inclusief een inhoudelijke toelichting. Tenzij zorgaanbieder en zorgverzekeraar anders hebben afgesproken.
- Richtsnoer 6: Bij digitale contractering biedt de zorgverzekeraar het contract, inclusief een inhoudelijke toelichting, uiterlijk aan op 1 oktober.
- Richtsnoer 10: Zowel de zorgaanbieder als de zorgverzekeraar spant zich maximaal in om binnen twee weken een duidelijke inhoudelijk toegelichte reactie op vragen en opmerkingen van de andere partij te geven. Indien dit onmogelijk is, wordt aangegeven waarom dit niet lukt en op welke termijn wel een inhoudelijke reactie wordt gegeven.
De Nederlandse ggz heeft naar aanleiding van uw response en de ervaringen van de NZa in de evaluatie de NZa gevraagd om richtsnoer 4 op te nemen in de regelgeving: Wanneer bij digitale contractering gebruik wordt gemaakt van zaken als benchmarking of volumeprognoses, licht de zorgverzekeraar de toegepast techniek en/of methodiek toe. Dit doet hij in ieder geval niet later dan het moment waarop het contract wordt aangeboden.
Ook in de consultatie van de voorgenomen aangepaste regeling zullen wij hiertoe verzoeken, maar naar verwachting zal dit niet eerder dan voor de contractering 2026 worden opgenomen.
Transformatiemiddelen
De afgelopen weken is in verschillende overleggen (bestuurlijk overleg, klankbordgroep, thematafel) gesproken over het aanvraagproces voor transformatiemiddelen. In het BO IZA op 4 maart zal naar verwachting worden besloten dat meer transparantie (publiceren goedgekeurde plannen, zonder bedrijfsgevoelige informatie) nodig is om het proces te vereenvoudigen. Ook stelt ZN voor om uit de beschikbare goedgekeurde plannen elementen als bouwstenen te publiceren. Bij gebruik van deze bouwstenen, hoeft dat onderdeel van transformatieplannen niet nogmaals beoordeeld te worden.
Daarnaast wordt door de Nederlandse ggz en NVZ gewerkt aan een voorstel om het proces, zoals nu beschreven in het beoordelingskader, te vereenvoudigen. Dit wordt waarschijnlijk in maart besproken met de andere IZA partijen.