- Analyse regioplannen
Over het algemeen zijn partijen tevreden over de opgeleverde regioplannen. De deadline was strak, maar dat heeft ook geholpen. Sommige regioplannen dienen verder geconcretiseerd te worden. De volledige analyse van de regioplannen vind je hier
Het is de bedoeling dat alle regio’s op basis van hun regioplan een werkagenda maken, hier is geen deadline aan gekoppeld en er is ook geen format. De coördinerend verzekeraar in de regio neemt initiatief. De NZa gaat de komende periode langs alle regio’s en zal monitoren in hoeverre de werkagenda’s zijn opgeleverd en gepubliceerd. Begin juni koppelt de NZa hierover terug aan het BO IZA.
Aandachtspunt bij de regioplannen is volgens partijen de beschikbaarheid van ondersteuning d.m.v. vouchers voor de uitvoering van de plannen. VWS erkent dat dit niet snel genoeg gaat en zal hierover met spoed contact opnemen met ZonMW.
VWS maakt t.b.v. het BO IZA van 4 maart een inventarisatie van de randvoorwaarden die nodig zijn voor de implementatie van de regioplannen, inclusief een stand van zaken en prioritering.
De Patiëntenfederatie, VNG en V&VN gaan de komende weken nadenken over hoe de stem van respectievelijk patiënten, burgers en zorgprofessionals verstevigd kan worden in de uitwerking van de regioplannen.
Voor meer informatie over de regioplannen kan je terecht bij Marloes van Es: mves@denederlandseggz.nl
- Analyse ROAZ-plannen
Deze analyse is niet besproken, maar wordt eerste besproken door de thematafel Acute Zorg. Onderwerp komt terug in BO IZA 4 maart.
Voor meer informatie over de ROAZ-plannen kan je terecht bij Esther Verver: everver@denederlandseggz.nl
- Versnelling transformatieplannen
Door de bestuurlijke klankbordgroep transformatiemiddelen is, onder regie van ZN, gewerkt aan een voorstel tot versnelling van de transformatieplannen ten aanzien van de volgende vier prioritaire thema’s: Verandering ziekenhuislandschap (waaronder differentiatie, spreiding en concentratie); Passende zorg; Digitalisering van zorg en gegevensuitwisseling; Domeinoverstijgende Samenwerking (met betrokkenheid sociaal domein).
De Versnellingsagenda bestaat uit vier producten:
1. Analyse regio- en ROAZ-plannen, inclusief koppeling met de versnellingsagenda transformatieplannen en de prioritaire thema’s;
2. Pijplijn transformatiemiddelen: in kaart brengen voor elk van de vier prioritaire thema’s welke reserveringen voor transformatiemiddelen in de pijplijn zitten;
3. Bouwstenen voor Quickstart: uitwerking hoe we de werkzame elementen uit kansrijke/succesvolle plannen als “bouwblokken” in de schijnwerpers kunnen zetten, die regio’s / aanbieders vervolgens kunnen gebruiken als Quick Start voor verdere doorontwikkeling op maat (voorheen arrangement genoemd);
4. Randvoorwaarden: overzicht wat nodig is om op de vier prioritaire thema’s versnelling te kunnen realiseren (wat zijn de randvoorwaarden naast goedkeuring transformatieplannen en –middelen) en realiseren van deze randvoorwaarden door partijen.
In eerdere BO’s IZA werd het opstellen en beoordelingsproces van transformatieplannen veel genoemd als punt van aandacht. De klankbordgroep concludeert dat er goed tempo gemaakt is. De klankbordgroep is onder de indruk van de voortgang op de meeste prioritaire thema’s. De focus moet naar realiseren van randvoorwaarden. Ten aanzien van veel van de randvoorwaarden is er sprake van vertraging ten opzichte van de in het IZA gestelde deadlines. Er zijn “bold moves” nodig om ten aanzien van de randvoorwaarden snelheid te kunnen realiseren. De regio’s/regionale partijen moeten de komende periode voldoende worden ondersteund om effectief de stap van regioplan naar implementatie te kunnen zetten en hiervoor transformatieplannen te kunnen ontwikkelen
Afgesproken is dat de bestuurlijk klankbordgroep transformatiemiddelen doorwerkt aan de versnellingsagenda en dat deze opnieuw geagendeerd word in het BO van 4 maart. De thematafel contractering gaat in gesprek over de vraag wat vanuit de praktijk wordt gezien als ‘impactvolle’ transformaties.
Verzekeraars geven aan dat partijen die moeite hebben met het opstellen van de transformatieplannen zich voor personele capaciteit kunnen melden bij hun verzekeraar.
Voor meer informatie over de transformatieplannen en de versnellingsagenda kan je terecht bij Alex Martinius: amartinius@denederlandseggz.nl
Website Juiste Zorg op Juiste Plek
Op de website www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl is een overzicht te vinden van alle regioplannen, roaz-plannen én goedgekeurde transformatieplannen.