De inventarisatie is nu vooral gericht geweest op het aanbod onder de Zorgverzekeringswet en daarbinnen op de settingen 4, 5, 6 en 8 van het ZPM. In 2024 vragen we de regio’s om ook de andere financieringsstromen mee te nemen.
Het is voor zowel de regio’s als voor het bovenregionale aanbod een iteratief proces. We hebben afgesproken eerst inhoudelijk tot overeenstemming te komen, en dan te kijken wat dit betekent voor bekostigingsafspraken, dus stapsgewijs.
Mooi is het om te vermelden dat de Nederlandse ggz met de minister, ZN, de NVvP, de NVZ en de NFU de eerste overeenstemming hebben over:
- Regionale cruciale ggz capaciteit: betreft in ieder geval de acute ggz (24/7 crisisdienst, HIC en IHT) en de outreachende ggz (FACT en VIP). Het is aan de regio in Q1 de overige cruciale capaciteit vast te stellen, zoals regionale klinieken, zorg voor de Wvggz en dwang en andere 2e lijns klinische – en ambulante voorzieningen. Regio’s kunnen dit vastleggen in het regioplan.
- Bovenregionale / landelijke cruciale ggz capaciteit: betreft in ieder geval de Beveiligde zorg (bedden beveiligingsniveau 2, 3 en 4, Levensloopaanpak, KIB en LIZ). We praten in Q1 door over de cruciale capaciteit van de HS ggz en de tweedelijns capaciteit voor bijzondere doelgroepen. Voor de HS ggz geleverd door TOPggz-afdelingen, MPU’s en PUK’ken is besproken dat dit intuïtief wel bovenregionale cruciale zorg is, maar dat dit nog inhoudelijk wordt getoetst. Andere HS-afdelingen en de tweedelijns capaciteit voor bijzondere doelgroepen worden ook inhoudelijk bekeken om vast te stellen of het bovenregionaal of regionaal cruciaal aanbod betreft.
- Er wordt een tijdpad voor de komende maanden vastgesteld. Alles wat meegenomen moet worden in de inkoop 2025, moet vóór 1 april 2024 klaar zijn.
Met vragen over dit onderwerp kan je terecht bij Marloes van Es: mves@denederlandseggz.nl.