Eind januari wordt er een extra Bestuurlijk Overleg gepland om met elkaar te praten over de regioplannen en over de vraag of er meer regie nodig is ten aanzien van de transformatieplannen op de 4 prioritaire thema’s: digitalisering, passende zorg, verandering zorglandschap en betrokkenheid sociaal domein. Dit overleg wordt voorbereid door een klankbordgroep waar de Nederlandse ggz in is vertegenwoordigd.
Strategische sessie Domeinoverstijgende samenwerking
Er waren 2 strategische sessies. De eerste ging over domeinoverstijgende samenwerking. In deze sessie hebben partijen verkend wat er nodig is om domeinoverstijgende samenwerking nog beter mogelijk te maken. VWS, NZa en ZiNl nemen het voortouw om op basis van concrete voorbeelden in kaart te brengen onder welke criteria het potentieel mogelijk is om meer ruimte te bieden aan vormen van domeinoverstijgende samenwerking. Partijen leveren hiervoor voorbeelden aan bij VWS. Dit kunnen zowel ketengerelateerde voorbeelden zijn als voorbeelden waarbij de scheiding tussen begeleiding en behandeling niet altijd strikt te maken is.
Wil je hiervoor input aanleveren?
Dat kan bij Richard Boxem: rboxem@denederlandseggz.nl. Het winning team Domeinoverstijgende betaaltitel neemt je inbreng mee.
Strategische sessie Gegevensuitwisseling
De tweede strategische sessie ging over gegevensuitwisseling. Het Informatieberaad Zorg blijkt niet in staat om de noodzakelijke versnelling op dit thema aan te brengen.
Daarom hebben IZA-partijen afgesproken dat er de komende weken onder regie van VWS een uitvoeringsakkoord Gegevensuitwisseling wordt gemaakt. Daarin worden punten opgenomen als eenheid van taal, generieke functies en cumuluz als basis, tenzij. De intentie is om dat wat nu al kan, concreet te maken en te beschrijven wat op de langere termijn moet worden uitgewerkt. Als je hiervoor input wil aanleveren dan kan dit bij Jaap Schrieke: jschrieke@denederlandseggz.nl. Het winning team Gegevensuitwisseling neemt je inbreng mee.
Nieuwe aanpak regeldruk
Vervolgens heeft het BO IZA ingestemd met de nieuwe aanpak regeldruk (zie document onder aan dit bericht). Stephan Valk is samen met Toosje Valkenburg aangewezen als speciaal gezant terugdringen regeldruk voor alle IZA-partijen.
Besluiten thema Passende Zorg
Op het thema Passende Zorg zijn de volgende besluiten genomen:
- Partijen gaan aan de slag met implementatie van de lijst met passende zorgpraktijken. Voor 5 praktijken worden opschalingsplannen gemaakt:
- Mensen met (risico) op kanker: passend behandelplan op basis van samen beslissen. Praktijkvoorbeeld: Passend Behandelplan;
- Mensen met (risico op) hart- en vaatziekten: diagnostiek thuis bij vermoeden van cardiale klachten. Praktijkvoorbeeld: cardiologisch onderzoek thuis;
- Mensen met psychische klachten: goede toeleiding naar hulp in het sociaal domein voor ondersteuningsvragen die geen medisch antwoord behoeven (zoals eenzaamheid, schulden). Praktijkvoorbeeld: Welzijn op Recept (in meer dan 175 gemeenten);
- Ouderen met kwetsbare gezondheid: technologische ondersteuning om langer zelfstandig vanuit eigen regie te kunnen blijven wonen en leven. Praktijkvoorbeeld: Dagstructuur robot;
- Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden: domeinoverstijgende samenwerking tussen professionals in het medisch en het sociaal domein voor mensen met hoge gezondheidsrisico’s en problemen in meerdere leefdomeinen. Praktijkvoorbeeld: Krachtige Basiszorg.
- Uitwerking pakketagenda 2023 – 2025 is akkoord. Hierin zitten geen ggz-onderwerpen.
Verdiepende sessies
Tot slot waren er nog 2 verdiepende sessies. De eerste ging over de Visie op de Eerstelijnszorg. Partijen hebben hun eerste reflecties gegeven die worden meegenomen richting de versie die op 11 december in consultatie gaat. De tweede sessie ging over Health in all policies. Hierin is afgesproken dat partijen gaan werken aan een helder narratief t.a.v. Health in all Policies. Daarin wordt aangesloten bij het belang van de burger centraal en waarin helder wordt welke concrete acties partijen kunnen ondernemen.
ANW-bereikbaarheid ggz
Conform verwachting heeft het BO IZA ingestemd met het voorkeursmodel van de landelijke werkgroep bereikbaarheid ggz, voorgezeten door de Nederlandse ggz.
In het IZA is afgesproken dat we ANW-bereikbaarheid gaan organiseren voor bestaande ggz-patiënten en hun naasten en voor nieuwe mensen met psychische klachten in overleg/samenwerking met de HAP.
- We zorgen voor ANW-bereikbaarheid door ggz-aanbieders voor crisisgevoelige patiënten die al in zorg zijn. In veel regio's gebeurt dat al. Ggz-aanbieders met een crisisdienst organiseren dat zelf. Ggz-aanbieders zonder een crisisdienst kunnen ervoor kiezen dit zelf te doen, of om hiervoor samen te werken met de ggz-aanbieder met de crisisdienst. Ze moeten er dan wel rekening mee houden dat ze moeten bijdragen aan de personele bezetting van de ANW-bereikbaarheid.
- Wanneer nodig wordt het handelingsperspectief op de HAP vergroot, zodat ze in staat zijn om de ggz-zorg die past binnen het huisartsendomein te leveren.
- In de regio worden bindende afspraken gemaakt tussen de HAP en de ggz-aanbieder met crisisdienst voor intercollegiaal overleg in de ANW-uren. Doel is de huisarts handelingsperspectief te geven. Indien nodig/passend kan de patiënt worden overgenomen. Dat intercollegiaal overleg is altijd mogelijk, evaluatie en terugkoppeling vindt periodiek plaats. Hierbij is het logisch dat wordt aangesloten bij de ontwikkeling van de zorgcoördinatievoorziening.
Het voorstel is uitgewerkt door een landelijke werkgroep die werd getrokken door de Nederlandse ggz, en waarin ook Zorgverzekeraars Nederland, de LHV, InEen, de NZa en VWS deelnamen. De besluitvorming vond plaats op de thematafel samenwerking Sociaal Domein, Huisartsen en ggz. De komende maanden wordt onder regie van de NZa de bekostiging verder uitgewerkt. Hierbij wordt aangesloten bij de huidige Zvw-bekostiging van de ggz: het zorgprestatiemodel en de bekostiging acute ggz. Het doel is om ervoor te zorgen dat eventuele extra capaciteit die hiervoor nodig is, adequaat wordt gefinancierd. Ook wordt er een handreiking voor implementatie en contractering uitgewerkt. De planning is dat in 2024 de zorg gecontracteerd en geïmplementeerd kan worden, zodat in 2025 deze afspraken overal kunnen worden uitgevoerd.
Digitale bijeenkomt over regionale governance
De IZA-thematafel Regionale samenwerking werkt aan het onderwerp ‘’regionale governance’. Er is een werkgroep ingesteld (de Nederlandse ggz is hierin niet vertegenwoordigd) die Berenschot heeft gevraagd om de komende maanden een onderzoek uit te voeren naar dit thema. Op dinsdag 16 januari is er van 16.00 - 17.00 uur een digitale validatiesessie, waarin partijen de mogelijkheid krijgen om kennis te nemen van en te reageren op de conceptresultaten van Berenschot. Er is ruimte voor leden om hierbij aan te sluiten.
Voor meer informatie kan je terecht bij Nathalie Beenen: nbeenen@denederlandseggz.nl.