Er is afgesproken:
- We zorgen voor ANW-bereikbaarheid door ggz-aanbieders voor crisisgevoelige patienten die al in zorg zijn. In veel regio's gebeurt dat al. Ggz-aanbieders met een crisisdienst organiseren dat zelf. Ggz-aanbieders zonder een crisisdienst kunnen ervoor kiezen dit zelf te doen, of om hiervoor samen te werken met de ggz-aanbieder met de crisisdienst. Ze moeten er dan wel rekening mee houden dat ze moeten bijdragen aan de personele bezetting van de ANW-bereikbaarheid.
- Wanneer nodig wordt het handelingsperspectief op de HAP vergroot, zodat ze in staat zijn om de ggz-zorg die past binnen het huisartsendomein te leveren.
- In de regio worden bindende afspraken gemaakt tussen de HAP en de ggz-aanbieder met crisisdienst voor intercollegiaal overleg in de ANW-uren. Doel is de huisarts handelingsperspectief te geven. Indien nodig/passend kan de patiënt worden overgenomen. Dat intercollegiaal overleg is altijd mogelijk, evaluatie en terugkoppeling vindt periodiek plaats. Hierbij is het logisch dat wordt aangesloten bij de ontwikkeling van de zorgcoördinatievoorziening.
Het voorstel is uitgewerkt door een landelijke werkgroep die werd getrokken door de Nederlandse ggz, en waarin ook Zorgverzekeraars Nederland, de LHV, Ineen, de NZa en VWS deelnamen. De besluitvorming vond plaats op de thematafel samenwerking Sociaal Domein, Huisartsen en ggz.
vervolg
De komende maanden wordt onder regie van de NZa de bekostiging verder uitgewerkt. Hierbij wordt aangesloten bij de huidige ZVW-bekostiging van de ggz: het zorgprestatiemodel en de bekostiging acute ggz. Het doel is om ervoor te zorgen dat eventuele extra capaciteit die hiervoor nodig is, adequaat wordt gefinancierd.
Ook wordt er een handreiking voor implementatie en contractering uitgewerkt.
De planning is dat in 2024 de zorg gecontracteerd en geïmplementeerd kan worden, zodat in 2025 deze afspraken overal kunnen worden uitgevoerd.
In de bijlage vind je het volledige voorstel en de managementsamenvatting.