De inhoud
Met het programma Passende zorgpraktijken bouwt het Zorginstituut verder op het werk dat in andere landelijke programma’s is gedaan. Daarvoor haalt het Zorginstituut in oktober zogenaamde passende zorgpraktijken op in de hele zorgsector. Met als doel het zorgveld te inspireren en de beweging naar passende zorg te versnellen. Het zorginstituut zoekt specifiek naar voorbeelden die elke zorgaanbieder in Nederland zou moeten overnemen.
In deze eerste uitvraag in oktober worden praktijken geprioriteerd die een aantoonbaar positieve impact hebben op de houdbaarheid van de zorg. Deze praktijken moeten voldoen aan vijf criteria:
- De zorgpraktijk voldoet aan de pijlers van passende zorg. Dat betekent: is waarde gedreven, samen met de cliënt, vindt plaats op de juiste plek en legt de nadruk op gezondheid.
- De zorgpraktijk voldoet aan de kenmerken van een praktijk: een praktijk is een andere werkwijze of manier om zorg te organiseren door betrokken zorgverleners (binnen instelling of keten) die een concrete verandering teweegbrengt voor een bepaalde patiëntengroep met aantoonbare resultaten.
- De zorgpraktijk is gericht op één van de IZA-doelgroepen. Mensen met psychische klachten is daar één van.
- De zorgpraktijk heeft een positief effect op de houdbaarheid van de zorg, bijvoorbeeld omdat personeel minder belast wordt of de (groei van de) zorgvraag afneemt.
- De zorgpraktijk heeft impact op de houdbaarheid binnen de Zorgverzekeringswet. Praktijken die bijvoorbeeld gefinancierd worden vanuit de Wlz of Wmo worden alleen geaccepteerd als er raakvlakken zijn met de Zvw en als ze positief bijdragen aan houdbaarheid in de Zvw.
Het proces
De planning van het proces is ambitieus. In deze eerste uitvraag in oktober wil het Zorginstituut graag 10 tot 20 passende zorgpraktijken ophalen. In eerste instantie bij reeds bestaande programma’s, zoals ‘samen beslissen’ en het traject ‘leren en verbeteren’. Daarnaast kunnen IZA-partijen zelf zorgpraktijken aandragen.
Op de thematafel passende zorg van 7 november worden de zorgpraktijken besproken en langs bovenstaande criteria gelegd. Daar komt een top-5 uit en hierover worden samenwerkingsafspraken gemaakt (bijvoorbeeld, wat is er nodig om deze praktijken te implementeren?). Op 4 december wordt op het bestuurlijk overleg IZA vervolgens commitment gevraagd om aan de slag te gaan met deze 5 voorbeelden. De volgende uitvraag is in 2024.
Heb je vragen over dit onderwerp? Of Wil je een passende zorgpraktijk aandragen? Neem dan contact op met Marleen Dam - Wichers: mdamwichers@denederlandseggz.nl.