Het belang van de IZA-afspraken tot het borgen van cruciale zorg werd herbevestigd.
Het volgende geven we je mee vanuit dit BO cruciale ggz:
Voor de regio en het regioplan
De coördinerende zorgverzekeraars voor de regio en de kerninstellingen (en eventueel andere aanbieders) bespreken op korte termijn de ingediende lijst cruciale zorg. Het is van groot belang dat de kerninstelling zelf deze afspraak in gang zet.
- De functies worden langsgelopen en er wordt via een drietal mogelijkheden aangegeven waartoe dit aanbod zal behoren:
1. Ggz waarvan zorgaanbieder en zorgverzekeraar vinden dat die cruciaal is in de regio én congruent moet worden ingekocht;
2. Ggz die cruciaal is in de regio én voor alsnog concurrentieel kan worden ingekocht (wel afspraken over capaciteit);
3. Ggz die niet cruciaal is in de regio.
- De lijst met functies wordt opgenomen als onderdeel van het regioplan van de regio. Doelstelling is om dit gesprek op 1 december afgerond te hebben zodat we landelijk begin december een beeld hebben van de resultaten.
- Over welke zorgvormen is overeenstemming. Ook wordt aangegeven wie wat moet doen om deze functie samen overeind te houden (aanbieder-verzekeraar-andere aanbieders die hierbij helpen).
- De contractering loopt voor 2024 een parallel proces afhankelijk van de afspraken die de betreffende aanbieder heeft gemaakt. Het kan daarmee onderdeel zijn van de inkoopgesprekken 2024.
- De doelstelling is om in 2024 het overzicht uit te breiden met de andere financieringsvormen (Wlz-Justitie-Wmo-Jeugd). Dat kan al worden opgenomen (ook als concept) als de regio zover is.
Bovenregionale cruciale ggz & regioplan
- De Nederlandse ggz organiseert in november een bijeenkomst met landelijke partijen om de bovenregionale/landelijke cruciale ggz te bespreken en vast te stellen met dezelfde indeling als voor regionaal.
- Een aanbieder die deze zorg levert kan het deel wat de regio betreft, vanzelfsprekend, ook opnemen in het regioplan.
Tenslotte
- De regionale inbedding is het meest belangrijk, daarom de opname in het regioplan.
- Om een beeld met elkaar te hebben wordt het landkaartje geüpdatet tot een volledig overzicht van cruciale ggz (bovenregionaal en landelijk). Dit komt in november 2023 beschikbaar als work in progress, met een leeswijzer.
- Het HHM-rapport over cruciale ggz is vastgesteld. Deze wordt met een (aangepaste) oplegger verspreid in december.
- In december is een volgend BO om de voortgang te bespreken van de regio’s, de regioplannen en de voortgang op de landelijke lijst.
- Op de middellange termijn kan er kennis onderling worden gedeeld, besproken wordt welke initiatieven in een regio leiden tot passende zorg die ook elders kunnen worden verspreid
- De doelstelling is passende zorg, stel dat een regio groeit qua demografie, dan is als het aantal klinische bedden gelijk blijft (en ambulant wordt uitgebreid) er sprake van verdergaande ambulantisering.
- De term cruciale ggz geeft soms verwarring. We denken er over om de term te verrijken met cruciale zorgcapaciteit voor complexe ggz.
Met vragen over dit onderwerp kan je terecht bij Marloes van Es: mves@denederlandseggz.nl.