Belangrijkste bespreekpunt was de voortgang van de werkgroepen die actief zijn onder de thematafel.
Werkgroep laagdrempelige steunpunten
De werkgroep laagdrempelige steunpunten komt moeizaam op gang, mede door personele capaciteit bij de VNG. Het streven is om in de komende maanden een onderzoek te laten uitvoeren naar wat er landelijk al is aan laagdrempelige steunpunten en waar de potentie zit. Ook moet in de werkgroep het gesprek worden gevoerd over structurele financiering van de steunpunten. De inbreng in deze werkgroep wordt voorbereid door het winning team Zelfregie en Herstelcentra. Voor vragen over dit onderwerp kan je contact opnemen met Liesbeth van Gent: lgent@denederlandseggz.nl.
Werkgroep 24 uurs bereikbaarheid voor niet-acute zorgvragen
De Nederlandse ggz is trekker van deze opdracht. Tijdens de vergadering is het projectplan van de werkgroep ANW-bereikbaarheid voor niet acute zorgvragen vastgesteld. Belangrijkste aandachtspunt binnen dit traject is de scope van deze opdracht:
- Voor welke doelgroep (onze eigen patiënten, cliënten van andere ggz-aanbieders, patiënten op de wachtlijst, nieuwe zorgvragen)?
- Voor welke vragen (wat kan niet wachten tot tijdens kantooruren)?
- Taakverdeling huisarts/ggz-kerninstellingen/overige ggz-aanbieders.
- Samenhang met de GMAP en de IZA-opdrachten voor mentale gezondheidsalliantie en Zorgcoördinatievoorziening.
De uitvoering van het projectplan wordt vanaf de zomer opgepakt. In het IZA is het streven deze bereikbaarheid in 2024 te realiseren. De verwachting is dat dit geïmplementeerd wordt in de zorgcontractering van 2025. Wel zijn er al veel regio’s die deze bereikbaarheid hebben georganiseerd of van plan zijn dat eerder te organiseren. Dat kan natuurlijk en het helpt als er dan al afspraken zijn gemaakt over de randvoorwaarden. De inbreng voor deze werkgroep wordt voorbereid in het winning team Acute Zorg. Voor vragen over dit onderwerp kan je contact opnemen met Esther Verver: everver@denederlandseggz.nl.
Werkgroep Verkennend Gesprek
Tijdens de vergadering is het projectplan van de werkgroep Verkennend Gesprek vastgesteld, met inachtneming van de opmerking dat er in het projectplan ook een passage wordt toegevoegd over de landelijke implementatie van het verkennend gesprek. De focus van de landelijke werkgroep ligt op het formuleren van leidende principes voor het verkennend gesprek, het uitvoeren van onderzoek om de leidende principes te illustreren met werkzame elementen uit de praktijk, input te leveren voor de bekostiging van het verkennend gesprek en het monitoren en faciliteren van regionale ontwikkelingen. Tot slot wordt in de werkgroep gewerkt aan aandachtspunten bij het opstellen en beoordelen van transformatieplannen rondom het verkennend gesprek. Dit document met aandachtspunten wordt naar verwachting binnen enkele weken vastgesteld. De inbreng voor deze werkgroep wordt voorbereid in het winning team Mentale Gezondheidscentra/Verkennend Gesprek. Voor vragen over dit onderwerp kan je contact opnemen met Liesbeth van Gent: lgent@denederlandseggz.nl.
Werkgroep Bekostiging Verkennend gesprek
Tijdens de vergadering lag een voorstel voor de bekostiging van het verkennend gesprek voor. Partijen hebben geconstateerd dat er onvoldoende tijd is geweest om de opties zorgvuldig af te wegen en concluderen dat het nu nog te vroeg is om hierover een besluit te nemen. Op 10 juli komt dit onderwerp opnieuw aan de orde in een directeurenoverleg. Daarna wordt er zo snel mogelijk meer inzicht gegeven in de mogelijkheden voor de contractering 2024. De inbreng voor deze werkgroep wordt voorbereid in het winning team Mentale Gezondheidscentra/Verkennend Gesprek. Voor vragen over dit onderwerp kan je contact opnemen met Richard Boxem: rboxem@denederlandseggz.nl.
Tot slot hebben we gesproken over het samenvoegen van de werkgroepen Verkennend Gesprek en Bekostiging Verkennend gesprek om deze onderwerpen meer in samenhang te kunnen bespreken. Ook hierover wordt gesproken op het directeurenoverleg van 10 juli.