Zorgorganisaties streven naar klimaatneutraliteit in 2050 om de Nederlandse klimaatdoelen en de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 te halen. Echter, een overvol elektriciteitsnet bedreigt deze verduurzaming.
De BoZ vraagt regelmatig aandacht voor netcongestie en stuurde in november, samen met bestuurlijk aanjager Hayke Veldman, een brief aan de minister. Recent herhaalden ze dit in aanloop naar het commissiedebat op 19 februari.
Het webinar gaf inzicht in maatregelen, die naar voren zijn gekomen uit een onderzoek van TNO en BespaarSamen-oplossingen tegen netcongestie. Het webinar terugkijken kan hier.
Wat kun je zelf doen? Toepassen effectieve oplossingen uit TNO onderzoek
De overstap van gas naar elektriciteit vraagt om meer aansluitcapaciteit, maar netcongestie bemoeilijkt dit. Dit kan leiden tot een rem op de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. In opdracht van het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg onderzocht TNO welke gebouwstrategieën effectief zijn in situaties waarin netcongestie de afname of teruglevering van elektriciteit aan het openbare net beperkt. Dit onderzoek is gebaseerd op drie representatieve gebouwprofielen binnen de langdurige zorgsector: klein zorggebouw (1.500 m²), middelgroot gebouw (6.000 m²), groot gebouw (10.000 m²).
Vanuit de verduurzamingopgave is bij deze gebouwen een transitie gemaakt van gas naar elektriciteit door het inzetten van een hybride warmtepomp en zonnepanelen. Dit leidt tot toename van het gevraagde elektrische vermogen. Uit het onderzoek blijkt dat enkele maatregelen de benodigde aansluitcapaciteit aanzienlijk kunnen verlagen. De drie meest effectieve oplossingen zijn:
- Slimme (voorspellende) regeltechnieken.
- Modulerende systemen om pieken in de energievraag te beperken (peak shaving).
- Energieopslag via gebouwmassa, tapwatervaten en batterijen om de vraag te verschuiven (load shifting).
BespaarSamen: de congestiescan én meer effectieve tools en oplossingen
BespaarSamen is een methode die het proces van verduurzaming van de vastgoedportefeuille in een overzichtelijk stappenplan giet. Door gebruik te maken van bewezen tools is op ieder moment in het proces relevante data beschikbaar om de juiste keuzes te maken. Bijvoorbeeld over de prioritering van maatregelen of om op de best mogelijke manier om te gaan met netcongestie. De verduurzaming verloopt daardoor effectiever en gecontroleerd.
Een toepassing is te zien in de praktijkcase-video over zorginstelling Severinus te Veldhoven die 60 panden verduurzaamt volgens de BespaarSamen methode.
Eén van de tools binnen de BespaarSamen methodiek is de energie- en congestiescan van Stichting BespaarGarant. De energie- en congestiescan biedt snel en tegen geringe kosten een totaaloverzicht zoals in deze animatie-video te zien is.
Met deze maatregelen gepresenteerd door TNO en de oplossingen van BespaarSamen kunnen zorgorganisaties met nieuwe energie aan de slag met netcongestie.
Meer weten: Het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg heeft een kennisbank met nog veel meer informatie over netcongestie in de zorg: https://www.expertisecentrumverduurzamingzorg.nl/kennisbank/netcongestie-hoe-ga-ik-ermee-om/