In vergelijking met voorgaande jaren zijn de eisen en verwachtingen ten aanzien van de verduurzaming van zorg concreter.
Het grootste deel van het beleid is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde omdat ze als zorgverzekeraars afgesproken hebben zoveel mogelijk te sturen op dezelfde doelen. Het gaat om beleid voor 13 verschillende subsectoren, waaronder ziekenhuizen en GGZ-instellingen. Het beleid is gebaseerd op de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 en de uitvoeringsplannen van de zorgbranches.
Wat vragen de zorgverzekeraars?
Van alle zorgaanbieders vragen de zorgverzekeraars:
- actief aan de slag te gaan met de doelen uit de GDDZ3.0.
- duurzaamheid op te nemen in de strategie
- een CO2-routekaart voor de gehele vastgoedportefeuille
- een mobiliteitsplan op te stellen
- over duurzaamheid te rapporteren in het jaarverslag
- aanleveren gegevens welke zorgverzekeraars nodig hebben t.b.v. de CSRD
Specifieke aanvullingen voor de GGZ
Voor GGZ-instellingen vragen de zorgverzekeraars commitment aan de speerpunten uit het uitvoeringsplan van de Nederlandse ggz.
De zorgverzekeraar die bij een zorgaanbieder het grootste is, gaat daarmee in gesprek over de speerpunten GGZ:
- De voortgang in het verlagen van de CO2-uitstoot conform de CO2-routekaart van de instelling, gericht op het behalen van de doelstelling van een verlaging van de CO2- uitstoot met 30% in 2026 t.o.v. 2018;
- In kaart brengen van afvalstromen en het ongesorteerd restafval met minimaal 25% verminderen in 2026 (toewerkend naar maximaal 25% ongesorteerd restafval in 2030);
- Terugdringen medicijnverspilling en medicijngebruik gericht op 20% minder verspilling in 2026 t.o.v. 2023;
- Terugdringen voedselverspilling naar maximaal 20% in 2026;
- Transitie naar meer plantaardige eiwitten in de voeding voor patiënten/cliënten/medewerkers gericht op verhouding 50/50 dierlijk/plantaardig in 2026.
Teksten zorginkoopbeleid 2025
Op de website van Zorgverzekeraars Nederland staan de teksten die voor alle zorgverzekeraars hetzelfde zijn. Het zorginkoopbeleid voor de langdurige zorg is 1 juni 2024 gepubliceerd. Een samenvatting hiervan vind je in de bijlage.
De zorginkopers van alle zorgverzekeraars hebben een training gekregen ter voorbereiding op het voeren van de duurzaamheidsgesprekken. Wellicht krijg jij, als duurzaamheidscoördinator, de vraag van de zorgverkoper van jouw zorginstelling om bij dit gesprek aanwezig te zijn. Zo kun je samen optrekken en de verduurzaming versnellen.
VGZ en groene FIT initiatieven
Zorgverzekeraar VGZ zet extra in op het implementeren van groene FIT initiatieven. Dit zijn bewezen initiatieven met significante impact op CO2, afval, grondstoffen of medicijngebruik en die kostenneutraal of kostenbesparend zijn. Deze eis is specifiek voor GGZ-instellingen en ziekenhuizen. VGZ spreekt met elke GGZ-instelling af om twee of meer groene initiatieven te implementeren: https://www.cooperatievgz.nl/zorgaanbieders/geestelijke-gezondheidszorg/inkoopbeleid/beleid-2025-duurzaamheid
Financiele prikkel voor MilieuThermometer Certificaat
Zorgkantoor VGZ biedt organisaties die het MilieuThermometerCertificaat behalen een eenmalige financiele tegemoetkoming voor deze kosten. Bij brons 2000 euro per organisatie, bij zilver 4000 euro en bij goud 6.000 euro. Heb je de ambitie om dit te behalen, dan is deze tegemoetkoming mooi meegenomen! Heb je een ander zorgkantoor, breng dit dan aan de orde bij het gesprek met de zorginkoper ter inspiratie voor het inkoopbeleid 2026.